Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Toto je aktuálne najbohatšia speváčka na svete. Svojím turné prevalcovala všetky rekordy

Taylor Swift sa stala najbohatšou speváčkou sveta s majetkom 1,6 miliardy dolárov.


Taylor Swift sa stala najbohatšou speváčkou na svete s odhadovaným majetkom 1,6 miliardy dolárov. Podľa časopisu Forbes prekonala doterajšiu líderku Rihannu a stala sa prvou hudobníčkou, ktorá dosiahla miliardový status primárne vďaka svojej hudbe.

Tento úspech je o to pozoruhodnejší, že väčšina hudobníkov získava svoje bohatstvo predovšetkým z lukratívnych lifestylových značiek a partnerstva s firmami.

Rekordné turné Eras Tour

Kľúčovým faktorom rastu speváčkinho bohatstva je jej aktuálne svetové turné Eras Tour. Toto turné, ktoré sa začalo v marci 2023, sa stalo prvým v histórii USA, ktoré zarobilo viac ako miliardu dolárov. Podľa odhadov len samotné turné a honoráre priniesli speváčke približne 600 miliónov dolárov.

Úspech turné má obrovský ekonomický dopad aj na Spojené štáty. Analýzy ukazujú, že v roku 2023 prispelo k americkej ekonomike sumou 5,7 miliardy dolárov. Tento fenomenálny úspech nielen zvýšil osobné bohatstvo Taylor Swift, ale mal aj významný vplyv na lokálne ekonomiky miest, kde sa koncerty konali.

Turné pokračuje aj v roku 2024, s ďalšími zastávkami naplánovanými od októbra. Očakáva sa, že celkové príjmy z turné ešte výrazne vzrastú. To môže ďalej posilniť jej pozíciu na vrchole rebríčka najbohatších hudobníčok.

Shutterstock

Hodnota hudobného katalógu a ďalšie zdroje príjmov

Okrem príjmov z turné Forbes oceňuje hudobný katalóg Taylor Swift na ďalších 600 miliónov dolárov. Je to viac ako katalóg Brucea Springsteena, ktorý predal Sony Music za 550 miliónov dolárov. Stále je to ale menej ako katalóg skupiny Queen ocenený na 1,2 miliardy dolárov.

Swift sa systematicky venuje aj znovunahrávaniu svojich starších albumov, čím získava kontrolu nad svojimi nahrávkami. Tento strategický krok, známy ako projekt „Taylor’s Version“, jej umožňuje znovu monetizovať svoju staršiu tvorbu a zároveň získať väčšiu kontrolu nad svojím hudobným dedičstvom. Doteraz znovu vydala štyri albumy, vrátane „Fearless“, „Red“, „Speak Now“ a „1989“, čo jej prinieslo ďalšie príjmy a úspechy v rebríčkoch.

Okrem hudby má speváčka investície aj v nehnuteľnostiach, ktorých hodnota sa odhaduje na 125 miliónov dolárov. Tieto investície zahŕňajú luxusné nehnuteľnosti v rôznych častiach USA. To ďalej diverzifikuje jej portfólio a prispieva k celkovému rastu jej majetku.

Ľudia sa podelili o tajomstvá, ktoré im odhalil život s bohatým partnerom

Určite si prečítaj:

Ľudia sa podelili o tajomstvá, ktoré im odhalil život s bohatým partnerom

Vplyv a postavenie v hudobnom priemysle

Swift sa tak stala prvou hudobníčkou, ktorá dosiahla miliardový status takmer výlučne vďaka svojej hudobnej kariére. Jej úspech podčiarkuje nielen jej talent a obchodnú zdatnosť, ale aj oddanosť jej fanúšikovskej základne, známej ako „Swifties“.

Vďaka svojmu rastu sa Swift dostala aj medzi najvplyvnejšie ženy sveta podľa rebríčka Forbes, kde sa umiestnila na piatom mieste. Jej vplyv sa prejavuje nielen v hudobnom priemysle, ale aj v politickej sfére. Tam jej podpora môže ovplyvniť voličské správanie mladých ľudí.

Swift aktívne využíva svoj vplyv aj na podporu rôznych spoločenských a politických tém. Napríklad, jej podpora viceprezidentky Kamaly Harrisovej v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA ukazuje, ako môže umelec využiť svoju platformu na ovplyvnenie verejnej mienky.

Shutterstock

Porovnanie s inými umelcami

Hoci Swift prekonala Rihannu v celkovom bohatstve, je dôležité poznamenať, že Rihannin majetok (odhadovaný na 1,4 miliardy dolárov) pochádza prevažne z jej úspešnej kozmetickej značky Fenty Beauty. Toto porovnanie ilustruje rozdielne cesty k bohatstvu v zábavnom priemysle.

Medzi ďalšie bohaté hudobníčky patrí Madonna s odhadovaným majetkom 850 miliónov dolárov a Beyoncé so 760 miliónmi dolárov. Tieto umelkyne sú tesne pod hranicou miliardového klubu, ale ich úspech tiež ukazuje na rastúci vplyv žien v hudobnom priemysle.

Celkovo Swift svojím úspechom nastavuje nové štandardy nielen v hudobnom priemysle, ale aj v oblasti celebrity podnikania. Jej schopnosť generovať bohatstvo primárne prostredníctvom svojej hudby a vystúpení je v dnešnej dobe, keď mnohí umelci diverzifikujú svoje príjmy do rôznych odvetví, skutočne pozoruhodná.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.