Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Na západnom Slovensku sa šíri nebezpečná epidémia. Týka sa najmä detí

Školy zavádzajú opatrenia.


Západné Slovensko zasiahla nepríjemná epidémia, ktorá sa týka najmä detí v školách. Tie už podnikli prvé opatrenia a kvôli problému komunikujú aj s rodičmi.

Podľa portálu noviny.sk je to však len začiatok a o pár týždňov sa má výskyt vší ešte zhoršiť. Na zvýšený počet vší upozorňujú aj lekárne, ktoré evidujú zvýšený dopyt po produktoch proti všiam. Priznávajú to však aj samotné školy.

„Západné Slovensko momentálne eviduje najvyšší výskyt vší v rámci celého Slovenska. Momentálne je medziročný nárast predaja produktov proti všiam až 35 %. V mesiacoch september až november sa vyskytujú vši v kolektívoch práve najčastejšie,“ informovala hovorkyňa najväčšej siete lekární Kvetoslava Kirchnerová.

„Naozaj zaznamenávame väčší nárast vší vo vlasovej časti hláv detí. Ale nie je to niečo, čo je extrémne až vypuklé. Je to taký štandardný stav pre toto obdobie,“ priblížila riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Mnohí rodičia si v systéme Edupage našli takúto správu: „Vážení rodičia, v triede sa nám vyskytli vši. Chceme vás poprosiť, aby ste deťom pre istotu pozreli vlasy.“

Shutterstock

„Keďže kulminácia výskytu vší je práve niekde na pomedzí októbra a novembra, je vysoký predpoklad, že tieto čísla nám ešte porastú a tie vši sa nám budú vyskytovať v kolektívoch ešte viac ako teraz,“ pokračovala Kirchnerová. 

Ako sa vši prejavujú?

„Prejavuje sa to tak, že deti aj dospelých začne svrbieť hlava hlavne v spánkovej časti, v zadnej spacej časti. Ak to necháme zájsť ďaleko, tak môže sa stať to, že si zanesieme bakteriálnu infekciu do vlasovej pokožky,“ vysvetlila ďalej Kirchnerová. Proti všiam existujú rôzne prípravky. Zbavenie sa trvá približne 14 dní. Spomínané prípravky zbavia vlasy vší ihneď, no ešte ostávajú hnidy.

Vši nemajú nič spoločné so zlou hygienou. Prenášajú sa osobným kontaktom a odborníci rodičov upozorňujú, aby deťom kontrolovali hlavy, a to najmä po návrate z kolektívu. 

Odporúčame prečítať:

Večný hlad a málo peňazí. Vtipný pohľad na situácie, ktoré pozná každý študent


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.