Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Toto je 10 najzaujímavejších štvrtí na celom svete. Jedna sa nachádza neďaleko Slovenska

Chcel by si bývať v takomto susedstve?


Každá štvrť, susedstvo je iné. Na Slovensku sme zvyknutí na nudné sídliská s takmer rovnakými panelákmi. V zahraničí však niektoré štvrte vyzerajú ako umelecké diela.

Pivovary, vinárne a pouličné umenie, to všetko je super, ale najlepšie, najvzrušujúcejšie a najzábavnejšie štvrte na svete sú oveľa viac než len „hipsterské centrá“, píše portál Time Out. Sú to miesta, ktoré odrážajú to najlepšie zo svojich miest – ich kultúru, komunitného ducha, nočný život, jedlo a pitie. Bol si niekedy v múzeu fotografie, ktoré funguje aj ako jazzový klub? Alebo v pivovare s knižnicou ruskej literatúry? Pozri sa s nami na 10 najzaujímavejších obytných štvrtí na celom svete.

1. Notre-Dame-du-Mont, Francúzsko

Táto rozhodne nesvätá oblasť, pomenovaná podľa kostola, je tvorená farebnými slepými uličkami, uličkami pokrytými grafitmi, ulicami lemovanými točitými schodiskami, ktoré vedú z Cours Julien. Okolo metra sa na terasách pozdĺž Rue de Lodi opaľujú novoprišelci z Paríža i iných kútov. Kedysi bola táto štvrť známa ako štvrť umelcov, dnes má veselú a uvoľnenú atmosféru miestneho trhu. Na malú plochu je domovom pozoruhodnej koncentrácie galérií, dynamických reštaurácií i elegantných a komunitne orientovaných obchodov.

2. Mers Sultan, Maroko

Južne od centra Casablancy sa nachádza betónová džungľa križujúcich sa úzkych uličiek a budov v štýle art deco, art nouveau a moderny. Stala sa obľúbeným miestom pre život mladých umelcov. V tejto štvrti budeš márne hľadať niečo moderné. Nachádza sa tu mnoho reštaurácií, maličkých kaviarní, kde sa budeš tlačiť medzi staršími pánmi vypĺňajúcimi stávkové hárky v opare cigaretového dymu a mladými filmovými tvorcami a grafiti umelcami. Preskúmať môžeš surreálne futuristickú architektúru štvrte zo 60. a 70. rokov.

Profimedia

3. Pererenan, Indonézia

Zatiaľ čo sa do Canggu hrnú hordy turistov, tí, ktorí sa vyznajú, smerujú do susedného Pererenanu. Toto miesto vám pripomenie, čím sa Canggu preslávilo – nedotknutými plážami, útulnými kaviarňami a určitou pohodou bez hluku a ruchu. Nájdeš tu pláž s čiernym pieskom, na ktorej surferi chytajú tie správne vlny. Ak hľadáš pokojné miesto, nájdeš ho vo warungoch (malých kaviarňach a podnikoch, ktoré sú v Indonézii všadeprítomné). V tejto kedysi ospalej prímorskej lokalite kvitne aj dynamická kulinárska scéna s novými prevádzkami, ako je Kilo Kitchen či japonsko-indonézsky podnik udržateľného stravovania Bokashi.

4. Kerns, USA

Kerns síce patrí k jednému z najväčších miest západného pobrežia, ale pôsobí ako dokonale sformované malé mesto. Obklopujú ho obytné ulice plné najčarovnejších remeselníckych domov a bytov v španielskom štýle, záhrad plných kvetov a ovocných stromov. Centrom toho všetkého je severovýchodná 28. avenue. Nájdeš tu obchody s platňami ako Music Millennium, útulnú nemeckú reštauráciu Stammtisch (ideálna na neskoré popoludňajšie pivo) a jedno z najobľúbenejších starých portlandských kín – Laurelhurst Theater. Medzitým sa v parku Laurelhurst na juhovýchodnej hranici Kernsu konajú rôzne podujatia od hudobných a komediálnych večerov až po filmy pod holým nebom.

5. Chippendale, Austrália

Chippendale na okraji Sydney sa vyvinul do rušnej, komunitne orientovanej štvrte. Popri skvelých reštauráciách, ako je Ester, je tu obrovská rozmanitosť aktivít. Od Phoenixu, priestoru, kde sa konajú koncerty prístupné verejnosti prostredníctvom bezplatného hlasovania, až po unikátne umelecké galérie. Nachádza sa tu raj hráčov s názvom Fortress aj nonstop otvorený trh s ázijským jedlom. Malé verejné parky a týždenný farmársky trh vytvárajú pre obyvateľov – vrátane študentov dvoch univerzít, ktoré obklopujú toto skromné a zároveň mohutné predmestie – atmosféru dediny.

Shutterstock

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.