Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Tipy a triky, ako zabezpečiť, že svoje oblečenie nebudeš musieť po vypratí žehliť

8 trikov, vďaka ktorým nebudeš potrebovať žehličku.


Malého Jakuba sa pani učiteľka v škole opýtala: „Čo najradšej robí tvoja mamka?“ Jakubko promptne odpovedal: „Moja mamka najradšej varí, perie a žehlí oblečenie.“ Úprimná detská odpoveď na otázku, ktorá bola pôvodne myslená úplne inak. Ale je to pravda, keď si vezmeme do úvahy fakt, že deti vidia svoje mamy robiť väčšinou tieto činnosti.

To, či ich robia tak rady, je už druhá vec. Žehlenie je jednou z tých domácich prác, ktorým by sa väčšina z nás rada vyhla. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako zabezpečiť, že tvoje oblečenie po vypratí nebude pokrčené a ty ho nebudeš musieť žehliť. Stačí len venovať pozornosť niekoľkým detailom počas prania a sušenia.

1. Správne nastavenie práčky

Výber správneho pracieho cyklu môže urobiť obrovský rozdiel. Ak perieš jemné materiály alebo oblečenie, ktoré sa ľahko krčí, voľ kratší a šetrný cyklus. Vyššie otáčky pri odstreďovaní síce odstránia viac vody, ale môžu zvýšiť riziko pokrčenia. Skús nižšie otáčky – medzi 800 až 1000 otáčkami – najmä pri jemnejších látkach.

2. Použitie správneho pracieho prostriedku

Ak chceš, aby bolo tvoje oblečenie po vypratí jemné a menej pokrčené, investuj do kvalitného pracieho prášku alebo gélu, ktorý obsahuje zmäkčovače tkanín. Tie pomáhajú látkam udržať si pružnosť a zabraňujú ich pokrčeniu. Alternatívne môžeš pridať trochu octu do pracieho cyklu, ktorý poslúži ako prírodný zmäkčovač.

Tipy a triky, ako zabezpečiť, že svoje oblečenie nebudeš musieť po vypratí žehliť
Shutterstock

3. Aviváž alebo prírodné zmäkčovače

Ak si fanúšikom aviváže, skús tú, ktorá je špeciálne určená na zjemnenie a zabránenie pokrčenia. Avšak ak preferuješ prírodné riešenia, použitie octu alebo pár kvapiek esenciálneho oleja v práčke môže tkaninám dodať jemnosť a sviežosť. Zabezpečíš si tak, že látky budú pružnejšie a menej náchylné na pokrčenie.

4. Rýchle vyberanie oblečenia z práčky

Keď práčka skončí, snaž sa oblečenie vybrať čo najskôr. Ak zostane v bubne dlhšie, hromadí sa tam vlhkosť a tým aj viac pokrčenia. Oblečenie hneď po vybraní narovnaj a „vytrep“, aby sa vlákna uvoľnili. Týmto spôsobom zabrániš, aby sa pokrčenie ešte zhoršilo.

Ako zachovať bielu bielizeň bielu? Tipy a triky, ktoré oceníš

Mohlo by ťa zaujímať:

Ako zachovať bielu bielizeň bielu? Tipy a triky, ktoré oceníš

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.