Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Vyhýbaš sa týmto trom jedlám? Môže to mať vplyv na úroveň tvojej nervozity a agresie

Absencia týchto jedál z teba robí nervóznu časovanú bombu.


Naša strava má významný vplyv na to, ako sa cítime a správame. Zatiaľ čo niektoré potraviny pomáhajú zlepšiť náladu a dodávajú nám energiu, iné môžu zhoršovať naše psychické zdravie, ak ich do jedálnička nezaraďujeme dostatočne.

Nedávne štúdie naznačujú, že existuje spojenie medzi vyhýbaním sa určitým potravinám a zvýšenou agresivitou. Ak tieto tri jedlá pravidelne nekonzumuješ, môže sa to prejaviť nielen na tvojej nálade, ale aj na vzťahoch s ostatnými.

1. Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Ryby, ako sú losos, tuniak alebo makrela, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú zásadný vplyv na zdravie mozgu a náladu. Omega-3 kyseliny podporujú produkciu serotonínu – hormónu, ktorý nám pomáha cítiť sa šťastne a pokojne. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú ryby alebo doplnky stravy s omega-3, majú nižšiu pravdepodobnosť vzniku depresie a agresívneho správania. Ak sa však týmto potravinám vyhýbaš, môže to viesť k zníženiu hladiny serotonínu, čo môže prispieť k vyššej podráždenosti a náchylnosti k agresii.

2. Komplexné sacharidy

Potraviny ako celozrnné produkty, ovsené vločky a hnedá ryža predstavujú dôležitý zdroj komplexných sacharidov. Tieto sacharidy zvyšujú produkciu serotonínu a pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo zabezpečuje zachovanie dobrej nálady. Ak sa vyhýbaš komplexným sacharidom a nahrádzaš ich jednoduchými cukrami, môžeš zažívať náhle výkyvy cukru v krvi, ktoré môžu spôsobiť podráždenosť a zvýšenú náchylnosť k agresii. Stabilná hladina cukru v krvi je kľúčová pre zachovanie pokoja a zvládanie stresu.

Shutterstock

3. Potraviny bohaté na tryptofán

Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá je základom pre tvorbu serotonínu. Nachádza sa v potravinách, ako sú morčacie mäso, mliečne výrobky, vajcia a orechy. Tryptofán pomáha udržiavať dobrú náladu a pomáha telu zvládať stres. Ak tieto potraviny chýbajú v tvojej strave, môže to viesť k poklesu serotonínu, čo zvyšuje riziko agresivity a depresie. Nedostatok tryptofánu môže mať negatívny vplyv na schopnosť regulovať emócie a správanie, čo sa môže prejaviť agresívnymi reakciami na stresové situácie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Kávou k depresii, ovocím k dobrej nálade. Ako vie jedlo ovplyvniť tvoju náladu?

Vyvážená strava plná živín, ktoré podporujú zdravie mozgu, je kľúčom k lepšiemu zvládaniu stresu a udržaniu emocionálnej rovnováhy. Ak sa chceš cítiť dobre a vyhnúť sa náladovosti, nezabúdaj na tieto potraviny, ktoré môžu pomôcť udržať tvoju agresivitu na uzde.


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.