Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Kedy je čas požiadať o zvýšenie platu a ako na to pripraviť argumenty? Tu je odpoveď

Kľúčom k úspechu je vybrať si správny čas a byť pripravený.


Požiadať o zvýšenie platu môže byť pre mnohých zamestnancov stresujúci krok. No v určitých momentoch sa to javí ako prirodzená súčasť kariérneho rastu. Na to, aby si dosiahol zvýšenie platu, by si si mal vopred pripraviť primerané argumenty.

Vedieť, kedy a ako požiadať o zvýšenie platu, môže výrazne ovplyvniť tvoju pracovnú spokojnosť a finančnú situáciu. Tu sú niektoré tipy na to, kedy je správny čas požiadať o zvýšenie platu a ako sa pripraviť na tento rozhovor. Dôležité je mať konkrétne a presvedčivé argumenty.

Kedy je správny čas požiadať o zvýšenie platu?

  1. Úspešne si dokončil veľký projekt alebo významnú úlohu: Ak si nedávno dokončil náročný projekt, ktorý mal pozitívny dopad na firmu, je to ideálna príležitosť požiadať o zvýšenie.
  2. Po tom, ako si nadobudol nové zručnosti alebo získal certifikáty: Nové zručnosti ti umožňujú prispievať viac, čo by sa malo prejaviť aj na tvojom plate.
  3. Dostal si pozitívnu spätnú väzbu: Ak ti počas hodnotiaceho pohovoru poskytli pozitívnu spätnú väzbu, môže to byť vhodný moment na to, aby si diskutoval o svojom plate. Zamestnávateľ tak vie, že je spokojný s tvojou prácou, čo ti môže dodať väčšiu dôveru pri predkladaní žiadosti o zvýšenie.
  4. Si vo firme už dlho: Ak pracuješ v spoločnosti už dlhší čas, napríklad rok alebo dva, a odvtedy si nedostal zvýšenie, môžeš mať nárok na to, aby sa tvoj plat prehodnotil.
Shutterstock

Ako pripraviť argumenty na žiadosť o zvýšenie platu?

  • Zmapuj svoje úspechy a prínos pre firmu

Priprav si zoznam úspechov, na ktorých si pracoval, a ukáž, ako pozitívne ovplyvnili firmu. Ak máš možnosť, uveď konkrétne čísla, pretože výsledky sa lepšie obhajujú, keď majú oporu v dátach.

  • Preukáž svoju hodnotu porovnaním s priemernými platmi v odvetví

Predtým, ako sa rozhodneš požiadať o zvýšenie platu, zisti, aký je priemerný plat na tvojej pozícii v danom odvetví. Ak je tvoj plat nižší ako priemer, môžeš to použiť ako argument na žiadosť o vyššiu mzdu.

  • Priprav si konkrétnu sumu, o ktorú žiadaš

Skôr než začneš diskusiu, vedz presne, akú sumu očakávaš. Buď pripravený uviesť rozsah, ktorý ti vyhovuje, aby zamestnávateľ mohol reagovať na tvoje očakávania. Buď realistický a zohľadni svoje skúsenosti, prínos a aktuálnu situáciu na trhu.

  • Zdôrazni svoju pripravenosť na nové úlohy a zodpovednosti

Ak je tvoj zamestnávateľ ochotný zvýšiť ti plat len v prípade, že prevezmeš nové povinnosti, ukáž, že si pripravený na túto výzvu. Môžeš navrhnúť, ako by sa dalo vylepšiť fungovanie firmy.

  • Buď pripravený na diskusiu a alternatívne návrhy

Zamestnávateľ nemusí vždy okamžite súhlasiť s tvojou požiadavkou. Preto je dôležité byť pripravený na diskusiu. Zváž alternatívy, ako sú iné benefity, flexibilná pracovná doba alebo možnosť ďalšieho profesijného rastu.

takto si môžeš porovnať plat

Mohlo by ťa zaujímať:

Myslíš, že zarábaš málo? Takto si môžeš porovnať svoj plat s inými na rovnakej pozícii


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.