Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel
V spolupráci s Cinemart

Pripomeň si s nami prvý diel hororu Úsmev. V čom sa od neho bude druhý diel líšiť?

Úsmev 2 prichádza do slovenských kín.


Sychravé jesenné dni nám už tento týždeň spríjemní hororová novinka Úsmev 2. Tú opäť natočil Parker Finn a na scénu znova privádza tajomnú nadprirodzenú entitu, ktorá sa prejavuje zlovestným úsmevom.

Keďže prvý diel sa stretol s veľkým úspechom, rozhodli sme sa ti ho v tomto článku trochu pripomenúť. Ako vlastne vznikal, ako sa mu darilo u kritikov a divákov a v čom bude dvojka iná?

Ešte predtým, než Parker Finn natočil prvý Úsmev, vznikol v jeho réžii krátkometrážny horor Laura Hasn’t Slept. Ten sa točil okolo mladej Laury (Caitlin Stasey), ktorú trápia desivé nočné mory a rozhodne sa vyhľadať pomoc u svojho terapeuta doktora Parsonsa (Lew Temple). Už v tomto krátkom filme sme sa mohli stretnúť so záhadnou postavou, ktorá sa znepokojivo usmieva.

Z krátkeho filmu celovečerák

Film sa premietal na festivale South by Southwest v roku 2020 a odniesol si pozitívne recenzie aj divácke ohlasy. Dostal sa aj do hľadáčika štúdia Paramount Pictures, ktoré Finna najalo, aby preň natočil celovečernú verziu. V nej sa príbeh točí okolo terapeutky Rose Cotter (Sosie Bacon), ktorú po samovražde svojej pacientky Laury (opäť Caitlin Stasey) začne terorizovať nadprirodzená sila.

Ako režisér prezradil, jeho cieľom nebolo natočiť len bežný spotrebný horor, ale prostredníctvom neho sa chcel vyjadrovať k témam traumy a vyrovnávania sa s ňou. Dôležité teda bolo zachytenie úzkosti a neistoty hlavnej postavy. Finn tieto pocity chcel preniesť aj na diváka. Inšpiráciu hľadal v japonských hororoch typu Kruh, v klasikách ako Rosemaryino dieťa, ale napríklad aj v psychologickom trileri Safe od Todda Haynesa.

filmy, Úsmev 2, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, horor
MovieStillsDB / Paramount Pictures

V rozhovoroch režisér priznal, že do scenára sa možno dostali aj emócie, ktoré pociťoval počas pandémie koronavírusu. „Bola tu tá myšlienka neznáma, ktoré nedokážete presne definovať, vysvetlil. „Nemôžete to úplne vysvetliť, ale viete, že si ide práve po vás. V tom pocite je podľa mňa veľa úzkosti. Ten film som písal počas pandémie a niečo z nej sa do scenára možno dostalo, hoci aj podvedome.“

Kritický aj finančný úspech

Poznamenal tiež, že Úsmev točil ako samostatný príbeh. Viaceré otázky a príbehové línie ale napriek tomu nechal neuzavreté. „Keď som ten film točil, nemal som tušenia, že ho uvidí tak veľa ľudí,“ prezradil. „Je tu, pravdaže, veľa zábavných vecí, ktoré sa v tomto svete dajú preskúmať. Zámerne som niektoré veci ponechal nedoriešené.“

V tom čase ešte nebolo isté, či sequel vznikne. Úsmev však dokázal zabodovať nielen u divákov, ale aj kritikov. Na stránke Rotten Tomatoes si vyslúžil hodnotenie 80 % pozitívnych recenzií s priemerným ratingom 6,6/10. Metacritic zase hlásil nadpriemerných 68 %. Kritici chválili audiovizuálnu stránku, výborne navodenú strašidelnú atmosféru, ale aj psychologickú rovinu filmu. Sosie Bacon v hlavnej úlohe bola podľa nich navyše perfektná.

filmy, Úsmev 2, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, horor
MovieStillsDB / Paramount Pictures

Úsmev vznikol za skromných 17 miliónov, ale tržby sa vyšplhali až na vynikajúcich 217,4 milióna dolárov. V tejto súvislosti stojí za zmienku, že film pôvodne nemal štartovať v kinách, ale rovno na streamovacej platforme Paramount+. Štúdio zmenilo názor až po pozitívnych testovacích projekciách.

Mrazivý druhý diel

V prípade druhého dielu Úsmev 2 sa Parker Finn nechcel opakovať. Uviedol, že jeho cieľom bolo nakrútiť film, ktorý obstojí sám osebe a bude so strachom a úzkosťou pracovať iným spôsobom. „Nikdy som nemal záujem sa proste opakovať,“ povedal. „Chcel som si byť istý, že film viem vyrozprávať novým, vzrušujúcim a sviežim spôsobom. Takým, ktorý diváci nečakajú.“ Dodal tiež, že pokiaľ bude film úspešný, možno sa dočkáme aj tretieho dielu.

Hlavnou hrdinkou príbehu je tentokrát mladá popová superstar Skye Riley (Naomi Scott). Tá sa práve chystá na celosvetové turné, ktoré má potvrdiť jej status hviezdy. Potom sa však okolo nej začnú diať podivné veci, v ktorých hrajú hlavnú rolu aj ľudia so znepokojivým úsmevom.

Vo filme si zahrali aj Rosemarie DeWitt, Kyle Gallner, Lukas Gage, Dylan Gelula, Peter Jacobson, Miles Gutierrez-Riley či Raúl Castillo. V malom cameu sa objaví aj Drew Barrymore, ktorá si zahrala samu seba. Parker Finn uviedol, že nakrúcanie bolo často pomerne náročné, ale extrémne obohacujúce. Pochválil tiež Naomi Scott v hlavnej úlohe.

„Naomi je neuveriteľná. Má v sebe neskutočný X faktor, charizmu, ktorá je nutná v prípade mega popovej hviezdy,“ podotkol. „Zároveň je schopná aj neuveriteľne surových ľudských momentov, keď jej postava padá na dno.“ Úsmev 2 si premiéru odbije už 17. októbra.

filmy, Úsmev 2, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, horor
CinemArt SK

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.