Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 27.10.2024
sk
Sabína
cz
Šarlota
, Zoe, Zoja
Zdroj: ©Shutterstock

Oplatí sa ti auto na plyn? Toto sú hlavné plusy a mínusy

S LPG môžeš ušetriť na palive desiatky eur mesačne, ale...

Keď si budeš na bazárových portáloch pozerať jazdené autá s benzínovými motormi, pravdepodobne dosť rýchlo narazíš aj na kúsky, ktoré sú vybavené pohonom na LPG. Ten prináša celkom veľkú výhodu z hľadiska prevádzkových nákladov. Napríklad, ak máš auto so 6-valcovým motorom, môžeš jazdiť až o polovicu lacnejšie, ako keby si doň tankoval len benzín.

Na prvý pohľad to vyzerá veľmi lákavo. Avšak, každá minca má dve strany. A ani LPG nie je najdokonalejšie palivo na svete, s ktorým je všetko ružové. V ktorých prípadoch sa ti oplatí a s akými obmedzeniami alebo nevýhodami musíš rátať? Prinášame ti niekoľko praktických tipov. 

Ako funguje pohon na LPG?

LPG je skratka pre liquefied petroleum gas, teda skvapalnený ropný plyn, ktorý sa dá používať ako náhrada benzínu. Ak chceš, aby naň tvoje auto dokázalo jazdiť, treba na ňom spraviť niekoľko úprav. Musí sa doň nainštalovať špeciálna nádrž na plyn a taktiež je nutné upraviť vstrekovací systém, cez ktorý sa plyn dostáva do motora. K tomu sa ešte pridá nejaká tá elektronika a následne môžeš pohodlne jazdiť na LPG. 

Bežné autá však nikdy nejazdia len na plyn. Zvyčajne máš v interiéri tlačidlo, ktorým si vieš prepínať medzi pohonom na benzín a LPG. Väčšinou je to tak, že auto štartuje na benzín, a keď sa motor zahreje, môžeš si prepnúť na plyn. Prepínanie medzi plynom a benzínom je možné kedykoľvek počas jazdy. 

LPG, tankovanie
Shutterstock

Lepšia spotreba a trochu vyšší výkon 

Ak si citlivý šofér, keď prepneš z benzínového pohonu na plynový, pravdepodobne pocítiš, že motor trochu lepšie ťahá. Zmena je však zvyčajne len veľmi malá a takmer ju ani nepocítiš. Keď auto spaľuje plyn, správa sa prakticky úplne rovnako, ako keď spaľuje benzín. Kde ale zmenu uvidíš, to sú prevádzkové náklady. V závislosti od aktuálnej ceny LPG a benzínu dokážeš pri jazdení na plyn ušetriť až 50 % nákladov. 

V skratke, ak pri jazdení na benzín zaplatíš za 100 kilometrov 15 €, pri jazdení na LPG to môže byť napríklad len 8 €.

Zaujímavosť: Keď auto jazdí na LPG, zvyčajne má vyššiu spotrebu ako pri jazdení na benzín. Namiesto 8 l benzínu spotrebuje napríklad 12 l plynu. No keďže plyn je citeľne lacnejší ako benzín, v konečnom dôsledku aj tak dosť ušetríš. 

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Dominik Parajka
Už viac ako 8 rokov sa venujem obsahovému marketingu, pričom mojou srdcovkou sú autá, o ktorých často píšem a natáčam videá. Rád ale vytváram obsah aj k iným témam, hlavne investovaniu, realitám, financiám, technike a elektronike.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.