Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Hyundai sa bude na Slovensku rozširovať. Pribudnú stovky nových pracovných miest

Môžeme sa radovať.


Známa automobilka Hyundai plánuje veľké investície na Slovensku, chystá sa u nás vo veľkom rozširovať, informuje SITA. Spoločnosť Hyundai Mobis podpísala memorandum o porozumení, podľa ktorého by mala firma vybudovať nový závod na výrobu komponentov, najmä do elektromobilov, v Novákoch. Táto investícia by sa mala vyšplhať na úroveň viac ako 170 miliónov eur.

V regióne pribudne okolo 270 nových pracovných miest. K téme sa vyjadril aj premiér Robert Fico. „Transformácia tohto regiónu vyžaduje, aby sme našli pre ľudí, ktorí prišli o prácu, zmysluplnú alternatívu,“ vysvetlil. Jeho verejným prísľubom je aj to, že vláda zabezpečí prísun kvalifikovaných pracovníkov. Vznik nového závodu podporuje štát aj vo forme poskytnutia stimulu, a to až vo výške viac ako 26 miliónov eur, presnejšie vo forme úľavy na dani z príjmov.

Zameria sa na elektromobilitu

Podľa všetkého by sa mali v Novákoch vyrábať prevažne komponenty do elektrických vozidiel. Reč je hlavne o hnacej sústave, presnejšie PE systéme, ktorého súčasťou sú menič, stator, rotor a decelerátor. Okrem toho by sa tu mali vyrábať aj ďalšie komponenty či takisto skladať motor.

„PE systémy sa budú dodávať spoločnostiam Kia Motors Slovakia a Hyundai Assan Otomotiv San ve Tic. A.Ş, Turecko (Hyundai Assan). V neskoršej fáze začne závod dodávať aj pre Hyundai Motors Czech Republic. Počiatočná fáza výroby predpokladá, že 50 % produkcie bude určených pre Kia Slovakia a 50 % pre Hyundai Assan,“ píše sa v materiáli. Samotná výroba by mala začať už koncom budúceho roka. Očakáva sa, že plánovaná kapacita sa dosiahne do januára 2027.

Hyundai sa bude rozširovať
TASR

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou koncentráciou výroby automobilov na svete. Prevádzku tu majú viaceré veľké spoločnosti, ako sú Volkswagen, Stellantis, Kia, Jaguar či Volvo. Je možné, že v budúcnosti spraví kórejská firma na Slovensku aj ďalšie investície vzhľadom na to, že plánuje rozšíriť svoj existujúci závod, ktorý sa nachádza neďaleko Žiliny.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.