Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Ktorý horor najviac vydesil Stephena Kinga? Slávny spisovateľ ocenil nesmrteľnú klasiku

Ktorý horor najviac vydesil známeho spisovateľa?


Portál Variety nedávno zverejnil článok, v ktorom predstavil 100 najlepších hororov všetkých čias. Ako píše aj portál MovieWeb, svojou troškou k nej teraz prispel aj kultový spisovateľ Stephen King, ktorý sa preslávil najmä svojimi hororovými románmi a poviedkami. Za všetky môžeme menovať kultovky ako Osvietenie, To, Carrie či Misery. King teraz napísal esej, v ktorej prezradil, ktorý filmový horor ho vydesil najviac.

„Nad tou otázkou som hlboko premýšľal, možno viac, než si téma – môj najdesiveší horor – zaslúži,“ uviedol. „Na druhej strane, videl som mnoho hororov, takže možno ide o správnu otázku.“ Ďalej podotkol, že vybrať jeden film nie je vôbec jednoduché. Iné veci totiž vnímame ako najstrašidelnejšie, keď sme deti, a iné, keď sme dospelí.

„Podľa mňa to, čo je najstrašidelnejšie, závisí od veku diváka. Keď som mal 16 rokov, najstrašidelnejší film pre mňa bolo Strašenie od Roberta Wisea. Ako dospelého ma najviac vydesila Záhada Blair Witch s budovanou atmosférou skazy a skutočne hrozivými poslednými 35 sekundami.“

King ocenil kultový zombie horor

Ako ale dodal, ak by mal predsa len vybrať jeden jediný horor, zvolil by Noc živých mŕtvych. „Majstrovské dielo Georgea A. Romera s nízkym rozpočtom,“ napísal. Snímka Noc živých mŕtvych si odbila premiéru v roku 1968 a spôsobila revolúciu v žánri zombie hororu. Príbeh sa točí okolo niekoľkých postáv, ktoré sa snažia uprostred zombie apokalypsy prežiť na opustenej farme.

filmy, horory, Stephen King, spisovateľ, najlepší horor
MovieStillsDB / Continental Distributing

„Napokon nikto neprežije. Tento film počas rokov stratil svoju základnú silu. Stal sa takmer vtipom polnočných projekcií, podobne ako Rocky Horror Picture Show. Ale stále si spomínam na tú bezmocnú hrôzu, ktorú som cítil, keď som ho videl prvýkrát.“

Podotkol tiež, že Noc živých mŕtvych a Záhada Blair Witch vykazujú niektoré podobné znaky. „Oba majú minimálnu alebo žiadnu hudbu, v oboch hrajú neznámi herci, ktorí pôsobia, že by sotva zvládli letné divadlo v Paducahville, oba majú lacné špeciálne efekty,“ dodal King a zdôraznil: „Oba filmy fungujú nie napriek týmto skutočnostiam, ale práve kvôli nim.“


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.