Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Lietadlá sú domovom mnohých baktérií. Ako si z dovolenky nedoniesť chorobu?

Letuška radí, ako sa vyhnúť ochoreniu v lietadle.


Začiatok jesene znamená pre mnohých z nás jednu vec – chrípkovú sezónu. Niektorí ľudia sa snažia predĺžiť si leto jesennými dovolenkami, no často si so sebou z výletu donesú domov aj nechcený suvenír.

Jedna letuška na sociálne sieti Reddit radí ľuďom, ako sa počas letu vyhnúť ochoreniu. Jedno miesto v lietadle takmer vôbec neupratujú, píše portál Euronews.

Letuška zverejnila informácie o najšpinavších miestach v lietadle. „Vždy odporúčam, aby ste nikdy, nikdy, nikdy nepoužívali ani nedávali nič do vrecka na sedadle. Nemusia sa tam nachádzať odpadky, no nikto ich nikdy poriadne nečistí,“ napísala. Je to niečo, na čo málokto z nás myslí, ale nedostatočné čistenie znamená, že baktérie iných ľudí sa môžu ľahko preniesť na tvoje veci.

Stafylokok a baktéria E. coli

Pri letoch, keď sa pasažieri iba vymenia, posádka nemá čas na dôkladne upratanie, a tak sa na veľkých častiach v lietadle usadia baktérie. Časopis Insider priniesol desivé výsledky testov výterov, ktoré vykonala the Canadian Broadcasting Corporation. Výsledky ukázali, že niektoré opierky hlavy na sedadlách sa hemžia stafylokokmi, baktériami E. coli a hemolytickými baktériami, ktoré môžu spôsobiť chrípku a iné nepríjemné ochorenia.

Shutterstock

Dezinfekcia a rúško

Výskum tiež zistil, že vrecká sedadiel boli pozitívne testované na prítomnosť aeróbnych baktérií a plesní, ako aj koliformných baktérií a baktérie E. coli. Posádka lietadla tiež varovala, že okrem kariet s pokynmi, stolíkov a toaliet sa v horných úložných priestoroch a poťahoch sedadiel môže ukladať neviditeľná špina. Odporúčajú cestovať s dezinfekčným prostriedkom na ruky a dezinfekčnými obrúskami.

Ďalej odporúča, aby si si po každom úkone dôkladne vydezinfikoval ruky a predmety, ktoré chytáš. Hoci sme všetci počuli hororové príbehy o tom, že recyklovaný vzduch na palube lietadla je príčinou chorôb, nie je to také jednoduché. Podľa výskumu Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA) je kvalita dodávaného vzduchu na palube lietadla oveľa lepšia ako vo väčšine interiérov.

Hoci sa zdá, že časy povinných rúšok v lietadlách, ktoré sú pozostatkom z čias pandémie, sú už dávnou minulosťou, ľudia sa stále rozhodujú nosiť ich počas letov. Preplnené letiská a kabíny lietadiel sú plné baktérie a chorých pasažierov a nosenie rúška by mali zvážiť najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Mohlo by ťa zaujímať:

20 bizarných situácií, ktoré vám dokážu, že na palube lietadla je možné čokoľvek


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.