Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Slováci si poriadne priplatia za byty. Zdražia až o tisícky eur

Aký je na to dôvod a kedy to začne?


S príchodom vyššej DPH od januára 2025 nás čaká aj nárast cien nehnuteľností. Ako informujú TV Noviny, nová daň spôsobí, že si Slováci poriadne priplatia za byty. Za bývanie zaplatíme o tisícky eur viac ako v predošlých rokoch. Ako to bude vyzerať v praxi?

Ako príklad uviedla televízia príbeh Juraja z Košíc, ktorý spolu so svojou rodinou ťažko zháňa nové bývanie. Chceli by sa nasťahovať do väčšieho. Byt si hľadajú už tri mesiace a zďaleka sa im nedarí. „Byt hľadáme od konca leta. Ideálne, ak by bol troj- alebo štvorizbový, kompletne prerobený a v širšom centre mesta,“ vysvetľuje Juraj.

Pochopiteľne, rodina sa chce dopracovať k novému bývaniu čo najskôr. Nielenže sledujú online ponuku na internete na dennej báze, ale takisto im pomáhajú aj realitní makléri. „Ceny nehnuteľností sú v dnešnej dobe veľmi vysoké. Takéto byty sa pohybujú od 250-tisíc eur vyššie, takže bude treba aj trošku šťastia, aby sme našli,“ dodáva.

Nová daň narobí mnohým problém

Za všetkým stojí zmena, ktorá sa týka daní. Od nového roka by mala jej výška stúpnuť. Zatiaľ čo v tomto roku by za byt rodina zaplatila okolo 250-tisíc eur, v tom budúcom zaňho zaplatia až o ďalších šesťtisíc eur navyše. Logicky by preto kúpili byt radi tento rok, vďaka čomu by sa vyhli zbytočnému plateniu. Nechcú však kúpu unáhliť, aby v konečnom dôsledku neoľutovali.

Shutterstock

Vysoké ceny nehnuteľností sú na Slovensku dlhodobým problémom, ktorý sa zrejme v blízkej budúcnosti nevyrieši. Nová daň tomu určite nijakým spôsobom nepomôže, práve naopak, spôsobí ešte väčšiu nedostupnosť bývania.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.