Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Prezident Peter Pellegrini vydal netradičnú výzvu verejnosti. Týka sa tohtoročných Vianoc

Vianoce sa blížia.


Už zanedlho sa v uliciach začne rozplývať vianočná atmosféra s vôňou koláčov a kapustnice. Hádam nám aj zasneží a v oknách budú svietiť stromčeky s honosnou nádielkou darčekov. Kto ale volá na poplach? Prezidentský palác, tak ako každý rok, plánuje slávnostne rozsvietiť svoj vianočný stromček. Na pomoc si ale tentokrát volá aj verejnosť. Prezident Peter Pellegrini vydal netradičnú výzvu. Prezidentský palác potrebuje nájsť originálnu vianočnú pohľadnicu aj stromček.

Grasalkovičov palác v minulosti vždy zdobil strom od Štátnych lesov Slovenskej republiky. „Radi by sme to však urobili trochu inak a dali každému z vás príležitosť zapojiť sa. Preto prichádzame s netradičnou výzvou,“ znela neobvyklá prosba priamo na instagramovom účte Prezidentského paláca. Prezident Pellegrini totiž chce, aby sa do výberu stromu zapojila aj verejnosť.

„Máte na záhrade, v obci alebo kdekoľvek vo svojom okolí nádherný, vysoký ihličnatý strom, ktorý potrebuje byť z rôznych dôvodov vyrúbaný? Darujte ho palácu,“ znie jednoduchá výzva. Strom by mal tento rok zdobiť nielen nádvorie, ale aj interiér paláca, konkrétne Veľkú sálu. Tam sa každoročne konajú slávnostné vianočné podujatia.

Samozrejme, že strom do Prezidentského paláca musí spĺňať isté podmienky. „Strom na nádvorí musí byť minimálne 11 metrov vysoký, rovnomerný a nerozdvojený a ten do Veľkej sály by mal mať výšku 4 až 4,5 metra.“ 

„Ozveme sa vám a dohodneme podrobnosti jeho možného darovania,“ uvádza ďalej Prezidentský paláca pre tých, ktorí potenciálnym vianočným stromčekom disponujú. Ozvať sa môžeš do 30. októbra na adresu vianoce@prezident.gov.sk.

Ako vyzerali Vianoce u predošlých prezidentov?

Predošlé Vianoce mali v Prezidentskom paláci vždy svoju ojedinelú atmosféru. Za Ivana Gašparoviča bol vianočný strom ovešaný zlatými reťazami, zlatými guľami, ale aj sušeným ovocím. Exprezident Andrej Kiska zas vždy kládol dôraz na symboliku Vianoc ako sviatkov pokoja, lásky a solidarity.

Za jeho čias sa Grasalkovičov palác menil na miesto honosnej mikulášskej nádielky pre deti z detských domovov. Jeho stromček sa tak stával istým posolstvom. Za čias prezidentky Zuzany Čaputovej bol palác osvetlený elegantnými a ekologickými LED svetielkami, ktoré boli súčasťou jej podpory udržateľnosti.

Vianočná pohľadnica

Nie je to však jediná výzva, ktorú Prezidentský palác adresoval verejnosti. Hľadá sa totiž aj vianočná pohľadnica. „V kreativite ani vo výtvarnej technike nie ste v žiadnych smeroch obmedzení. Inšpiráciou pre vašu tvorbu však môže byť symbol SPÁJANIA A MEDZIGENERAČNEJ SOLIDARITY, ktorý bol aj jedným z prezidentových inauguračných posolstiev,“ stojí v instagramovom poste na oficiálnej stránke paláca.

Prezidentský paláca túto výzvu adresuje žiakom základných umeleckých škôl ako aj ľuďom z domovov pre seniorov. Svoje návrhy môžu poslať do 5. novembra 2024 na adresu: Odbor komunikácie, Kancelária prezidenta Slovenskej republiky, Hodžovo nám. 1, P.O. Box 128. 810 00. Bratislava 1.

Profimedia

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.