Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Tento spotrebič vám ročne „zožerie“ až 200 eur. Na toto by ste si pri ňom mali dať pozor

Televízory a počítače patria medzi najväčších spotrebiteľov energie v domácnosti.


V dnešnej dobe, keď ceny energií neustále stúpajú, je dôležité vedieť, ktoré spotrebiče v domácnosti spotrebúvajú najviac elektriny. Jedným z najväčších žrútov energie sú prekvapivo televízory, počítače a herné konzoly, ktoré môžu ročne stáť až 200 eur na elektrinu. Prečo je to tak a ako môžeme znížiť ich spotrebu? O téme bližšie informoval portál Chip.

Nenápadní žrúti energie

Priemerná dvojčlenná domácnosť spotrebuje ročne približne 3 000 kilowatthodín elektriny. Až 28 % z tejto spotreby tvoria práve televízory a herné konzoly. Napríklad plazmový televízor môže ročne stáť na elektrine viac ako 200 eur. Je preto dôležité nenechávať tieto prístroje zbytočne zapnuté, keď ich nepoužívame.

Aj streamovanie a používanie sociálnych médií môže zvyšovať účty za elektrinu. Hoci ide len o čiastočný vplyv, pri častom používaní sa náklady môžu nasčítať. Odborníci odporúčajú používať na streamovanie menšie zariadenia ako notebooky alebo smartfóny, ktoré spotrebujú menej energie.

Shutterstock

Stolný počítač alebo notebook?

Medzi notebookmi a stolnými počítačmi je značný rozdiel v spotrebe energie. Prevádzka stolného počítača stojí ročne v priemere asi 80 eur, zatiaľ čo notebook vyjde len na približne 20 eur. Spotreba energie závisí najmä od veľkosti a výkonu počítača.

Herné počítače s výkonnými komponentmi spotrebúvajú výrazne viac energie než štandardné počítače alebo notebooky. Pri kúpe nových zariadení je preto vhodné venovať pozornosť triedam energetickej účinnosti, ktoré boli nedávno nanovo klasifikované.

Pre lepší prehľad o spotrebe jednotlivých zariadení sa oplatí zaobstarať si merač spotreby elektriny. Ten umožní sledovať spotrebu konkrétnych spotrebičov a odhaliť potenciálne úspory. Experti tiež odporúčajú vypínať zariadenia úplne, nie ich nechávať v pohotovostnom režime. V pohotovostnom režime môžu spotrebiče tvoriť až 15 % účtu za elektrinu trojčlennej domácnosti.

Určite si prečítaj:

19 úprimných valentínskych pozdravov len pre ľudí so zmyslom pre humor

Pozornosť by sme mali venovať aj starším modelom vykurovacích systémov. V lete je vhodné prepnúť ich na letný režim, aby zbytočne nespotrebúvali energiu. Pri moderných systémoch sa obehové čerpadlá v lete zvyčajne vypínajú automaticky.

Sledovaním týchto rád môžeme výrazne znížiť spotrebu energie v domácnosti a ušetriť nemalé peniaze na účtoch za elektrinu. Každá malá zmena môže v konečnom dôsledku priniesť veľké úspory.


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.