Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Aj jedlé huby môžu spôsobiť otravu, varuje lekár. Ako vyzerajú príznaky?

Na toto si dávaj veľký pozor.


Aktuálne prebieha hubárska sezóna a ľudia chodia s radosťou po lesoch, kde zbierajú chutné kúsky. Treba si však dávať pozor, varuje lekár. Aj jedlé huby totižto môžu spôsobiť otravu, informujú Správy RTVS. Aké sú najčastejšie príznaky, ktoré indikujú otravu? Na čo si treba dávať jednoznačne pozor a čo robiť, ak príde k tomu najhoršiemu?

Na Slovensku nemáme veľké množstvo smrteľne jedovatých húb, no relatívne ľahko sa môžeš otráviť aj tými jedlými. Samotná otrava nemusí prísť hneď, ale až po pár dňoch. Ako upozorňuje Dušan Kapusta, lekár Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, problémy sa môžu prejaviť v podobe hnačky či vracania. „Látka, ktorá spôsobuje otravu, je amatoxín. Nachádza sa v muchotrávke zelenej a bedličke. Keď prechádza pečeňou, naviaže sa na pečeňové bunky hepatocyty a spôsobí jej poškodenie,“ vysvetľuje.

Nie je otrava ako otrava

Úroveň závažnosti záleží od toho, koľko jedu požijeme. „Pri otrave amatoxínom je typické, že prvé príznaky sa prejavia až po 12 hodinách zvracaním a silnými hnačkami,“ uviedol odborník. Najčastejšou príčinou otravy je nedostatočná tepelná úprava hríbov. Prvé príznaky sa dostavia ešte pred samotnou otravou, zvyčajne v podobe hnačky a vracania. V prípade otravy hubami je podstatné hnačku netlmiť a požiť väčšie množstvo aktívneho uhlia.

jedlé huby môžu spôsobiť otravu
TASR

Najnebezpečnejšou hubou je u nás podľa Kapustu muchotrávka zelená. „K najčastejším otravám dochádza po požití zle tepelne spracovaných modrákov, muchotrávky tigrovanej a muchotrávky červenej,“ podotkol.

Všeobecne dochádza pri otrave hubami k náporu na pečeň, pričom prejavy jej zlyhania môžu byť rôzne. Bežne sa môže stať, že pacient ožltne alebo sa mu vytvoria modriny. Dôjsť môže aj ku krvácaniu do moču a stolice. Ak sa otrava nelieči, tak po pár dňoch môže nastať smrť. „V prípade skorého príchodu do nemocnice a rýchleho začatia protokolárnej liečby sa tento stav dá vo veľkej väčšine prípadov zvrátiť,“ konštatuje lekár.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.