Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Najlepšie hodnotené filmové trilógie v histórii kinematografie. Ktorú máš najradšej?

Ultimátne filmové klasiky, ktoré to dotiahli do úspešnej trilógie.


Tak, ako má každý svoj obľúbený film, tak má každý aj svoje obľúbené filmové trilógie. Niektoré z nich ovládli svet a stali sa neochvejnými klasikami, ktoré môžu hrať v akejkoľvek domácnosti a zaručene si získajú pozornosť. Podaktoré sú pravdepodobne staršie než práve ty, drahý čitateľ, no napriek tomu o nich neustále počuješ, stále ich vidíš a vieš, že sa s nimi jedného dňa buď stretneš prvýkrát, alebo znova.

Pri niektorých je jasné, že existujú fanúšikovia, čo sú schopní pozerať dookola tú istú trilógiu aj niekoľko dní. Prečo je to tak? Dobrý film pozostáva z mnohých ťažko dosiahnuteľných kvalít, avšak aby bola celá trilógia na svetovej úrovni, to je jeden z najťažších úkonov v kreatívnom priemysle. Preto ide o skupinu najoslavovanejších filmov, aké kedy vznikli.

Plánované filmové trilógie sa často nedostanú ani do druhého dielu. Už len pripraviť si pôdu pre nasledujúce dva diely býva viac než náročné. Jestvuje príliš veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú prijatie filmu. Bohužiaľ, je to veľakrát nedostatočný finančný zárobok, ktorý potom tvorcov a producentov odradí od pokračovania v natáčaní trilógie. Niektorí sa ale vzopreli aj takýmto prekážkam. Toto je desať najlepšie hodnotených filmových trilógií všetkých čias.

The Lord of the Rings

Začneme asi najviac legendárnou a zároveň kriticky najúspešnejšou snímkou, ktorá zvrtla všetky očakávania a stala sa zlatým príkladom nielen fantasy snímok. Fantasy nebolo do roku 2001 brané vážne. Od vydania filmu The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring sa ale verejná mienka zmenila. Peter Jackson a jeho tím natočili veľkolepý epos, ktorý chytal za srdcia, prinášal obrovské množstvo napätia a fantázie. Dovtedy tu nič také nebolo. V roku 2002 si film do Stredozeme odniesol 4 Oscary a zvyšok je história.

New Line Cinema / MovieStillsDb

Druhý a tretí diel sa veľmi rýchlo stali kultovými filmami, čo povyhrávali takmer všetko, v čom sa objavili. Príbeh vzniku tejto legendárnej trilógie má však svoje zatáčky. Pôvodne film nechcel nikto financovať. Peter Jackson a jeho tím z Nového Zélandu strávili niekoľko rokov tým, že dávali dokopy adaptáciu troch kníh od autora J. R. R. Tolkiena. Popritom modelovali vizuál monštier a prostredí a bola to iba náhoda, že si ich pod svoje krídla zobrala spoločnosť New Line Cinema a WingNut Films.

The Godfather

Čo by to boli za filmové trilógie, keby sa nespomenul The Godfather? Adaptácia rovnomenného románu od autora Maria Puzza si v roku 1972 okamžite získala srdcia fanúšikov a hlavy kritikov. Film vyhral tri Oscary, vrátane sošky za adaptovaný scenár od Francisa Forda Coppolu, ktorý film aj režíroval. Mafiánska kultová snímka si pár rokov nato vyslúžila aj podľa mnohých lepšie pokračovanie a ešte viac rokov potom aj finálnu tretiu časť.

filmové série
Paramount Pictures / MovieStillsDb

Prvé dve časti sú dodnes pokladané za jedny z najlepších amerických filmov vôbec a tretia časť, aj keď nie tak opulentne a originálne, uzatvára príbeh ikonického Michaela Corleoneho. Podobne ako pri trilógii The Lord of the Rings Godfatherovi pomáha to, že má skvostný soundtrack a zmenil dejiny filmového žánru. Mafiánske filmy boli totižto v tom období pomaly na odpis.

Príbeh vzniku Godfathera taktiež stojí za zmienku. Tvorcovia sa pri prvom filme potĺkali s obrovskými finančnými problémami a zároveň bojovali s politickým a mafiánskym nátlakom. Seriál The Offer túto dynamiku pekne ilustruje.

Star Wars

Kto nepozná Star Wars? Síce sa dá polemizovať o kvalite novších filmov, pôvodná trilógia z rokov 19771983 je však považovaná za jednu z najlepších trilógií vôbec. Ide o trilógiu, ktorá definovala kultúrnu éru. Od vzniku Star Wars sa všetci zrazu začali zaujímať o sci-fi filmy vo vesmíre. Samozrejme, už predtým sa objavovali veľmi dobré pokusy, avšak Star Wars od Georga Lucasa priniesol do kín enormný počet divákov. Stačí sa pozrieť na to, ako Star Wars ovláda trh dodnes. Všade sú hračky, seriály, komiksy, filmy, knihy a mnoho ďalších produktov práve značky Star Wars.

Twentieth Century Fox / MovieStillsDb

George Lucas to všetko začal. Za večnú obľubu týchto filmov ale môžeme vďačiť aj Johnovi Williamsovi, ktorého klasicky orientovaná filmová hudba definovala atmosféru Star Wars už naveky. Každý, dokonca aj ten, čo nevidel ani jeden Star Wars, pozná hlavnú zvučku a motív tragického zlosyna Dartha Vadera.

Podobne ako pri predošlých trilógiách, aj Star Wars mal obrovský problém sa odraziť od zeme. Lucas nemal na počiatku produkcie nič. Musel vybudovať vlastné štúdio na vizuálne efekty, musel si sám napísať scenár, musel sám zháňať hercov. Odporúčame si pozrieť dokumentárny seriál Light & Magic o spoločnosti, ktorá Lucasovi pomohla priniesť Star Wars k životu.

Toy Story

A máme tu animovaný film! Medzi najlepšie hodnotené filmové trilógie sa ráta aj Toy Story. Trilógia z rokov 1995 až 2010 mala na rozdiel od predošlých trilógií vždy iného režiséra. Napriek tomu si stále držala svoju kvalitu a hrala sa so žánrami ako asi žiadna iná trilógia animovaných filmov. Najlepšie hodnotená je, samozrejme, stále prvá časť, avšak ostatné za ňou nezaostávajú.

filmové trilógie
Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios / MovieStillsDb

Príbeh o hračkách a ich skrytom svete si získal fanúšikov i kritikov naprieč celým svetom. Tretí film dokonca získal dva Oscary za najlepší animovaný film a najlepšiu pôvodnú pieseň. Pri prvom filme išlo zároveň o úplne prvý kompletne v počítači animovaný film. Pixar si vďaka nemu vyslúžil pozíciu jednej z najdominantnejších a najkvalitnejších spoločností na animované filmy vôbec.

Back to the Future

Back to the Future je jedným z najlepšie hodnotených sci-fi filmov, avšak nie len takých sci-fi filmov. Tu ide o futuristický film s dôrazom na skvelý divácky zážitok pre celú rodinu. Za humornou trilógiou o cestovaní v čase z rokov 1985 až 1990 stojí znova jeden režisér – Robert Zemeckis. Ten okrem tejto trilógie natočil aj hity, ako napríklad Beowulf, Vianočná koleda a Forrest Gump.

filmové trilógie
Universal Studios / MovieStillsDb

Určite si prečítaj:

Čo ak by boli slávne pixarovky realistické? Umelec vytvára skvelé komiksy plné čierneho humoru

Za Forresta Gumpa získal aj Oscara za najlepšiu réžiu. Back to the Future je ale dodnes oslavovaný ako jeden z najlepších rodinných filmov vôbec a svoj kultový status potvrdzuje neustále. Znova, ikonickosti filmu pomáha aj legendárny soundtrack od Alana Silvestra a originálne komediálne poňatie cestovania v čase.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.