Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 23.10.2024
sk
Alojzia
cz
Teodor
, Theodor

Najšialenejšie, najnechutnejšie majstrovské dielo. V našich kinách nájdeš chválený horor, pri ktorom sa divákom dvíha žalúdok

Vychvaľovaný satirický horor Substancia patrí k najkontroverznejším hororom roka.


Pred niekoľkými dňami do slovenských kín dorazil jeden z najchválenejších a zároveň najkontroverznejších hororov. Snímku Substancia natočila Coralie Fargeat a na filmových festivaloch ňou spôsobila poriadny rozruch.

V Cannes snímka Substancia súťažila o Zlatú palmu a získala ocenenie za najlepší scenár. Kritici z nej boli nadšení, ale pre mnohých divákov išlo o ťažko stráviteľné sústo. Prečo vlastne?

Kam vedie posadnutosť krásou a mladosťou

Film sa točí okolo starnúcej celebrity Elisabeth Sparkle (Demi Moore), ktorá dostane možnosť vyskúšať prevratné sérum, ktoré z nej urobí mladšiu a krajšiu ženu. Má to však prísne pravidlá.

Elisabeth totiž musí svoje telo a telo svojho druhého ja menom Sue (Margaret Qualley) každý týždeň striedať. Žiadne výnimky neexistujú. Ako to už býva, Elisabeth sa všetko dramaticky vymkne spod kontroly a následky môžu byť devastujúce.

Film okamžite zaujal svojím originálnym nápadom, ale aj čiernym humorom a satirou. Na paškál si berie súčasné absurdné štandardy ženskej krásy, ale aj deštruktívnu moc celebrít. Ako sme naznačili vyššie, snímka sa kritikom páčila. Svedčí o tom aj 91 % pozitívnych recenzií na Rotten Tomatoes a 78 % na Metacritic.

Keďže však Substancia spadá do žánru body hororu, nevyhýba sa ani viacerým nepríjemným či nechutným scénam. V kombinácii s nekompromisnou réžiou, ktorá neustále útočí na divákove zmysly, teda ide o poriadne silný zážitok, ktorý nerozdýcha každý. Napokon, z kín po celom svete (vrátane Slovenska) prichádzajú správy o divákoch, ktorí film nezvládli dopozerať a zdesene utekali z kinosál.

Aj niektoré recenzie varujú, že film rozhodne nie je nič pre slabé žalúdky. Režisérka Coralie Fargeat totiž vo svojom filme nerobila žiadne kompromisy. „Keď si už myslíte, že Substancia zašla príliš ďaleko, tak stále pokračuje ďalej, a to sa deje len v 10 minútach tretieho aktu,“ vyjadril svoje pocity jeden z divákov.

AJ Moser na sociálnej sieti X napísal: „Posledných 30 minút Substancie spôsobilo, že ľudia začali v kine vydávať zvuky, aké som nikdy nepočul.“ Dodal, že film sa stane budúcou „nechutnou klasikou“. Pokiaľ si teda film zatiaľ nevidel a máš pevné nervy (a silný žalúdok), mal by si rozhodne vyraziť do kina.

  1. Čo hovoríš na Substanciu?

    1. Výborný horor
    2. Dobrý film, ale na môj vkus príliš nechutný
    3. Film sa mi vôbec nepáčil
    12 hlas(y/ov)
    Share Your Result
Filmtopia

Určite si prečítaj:

10 filmových hitov, do ktorých štúdiá spočiatku nevkladali veľkú dôveru


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.