Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 23.10.2024
sk
Alojzia
cz
Teodor
, Theodor

Populárny eshop je obvinený z podvodu desaťročia. Státisíce produktov vraj „zmizli“

Český e-shop Mamut.cz skrachoval po odhalení masívneho podvodu zahŕňajúceho zmiznutie státisícov zariadení.


Česká polícia vyšetruje jeden z najväčších podvodov posledných rokov spojený so skrachovaným e-shopom Mamut.cz. Prípad sa týka zmiznutia státisícov produktov značky Apple v hodnote miliárd českých korún. Kauzu, o ktorej informoval aj portál TN.cz, označujú ako „podvod desaťročia“.

Prenájom Apple produktov skončil krachom

E-shop Mamut.cz, prevádzkovaný firmou zo skupiny spoločnosti Plus4U, ponúkal krátkodobý prenájom produktov Apple, ako sú iPhony, notebooky a slúchadlá. Podľa Vladimíra Kovářa mladšieho, predsedu predstavenstva Plus4U, malo ísť o prenájom na obdobie troch až šiestich mesiacov.

Hlavnými dodávateľmi produktov pre e-shop boli spoločnosti T-Mobile a J&T Leasing. Distribúciu tovaru ku koncovým zákazníkom mal na starosti podnikateľ Břetislav Janoušek so svojimi firmami.

Problémy sa začali koncom roku 2022, keď prestali prichádzať platby za dodaný tovar a e-shop nakoniec skrachoval. Vtedy vyšlo najavo, že chýba vyše 107-tisíc iPhonov a 361-tisíc slúchadiel.

Shutterstock

Audit odhalil neexistujúce produkty

Nedávno zverejnený audit priniesol šokujúce zistenia. Ukázalo sa, že značná časť chýbajúcich produktov v skutočnosti nikdy neexistovala. S týmto zistením súhlasia aj údajne podvedené firmy. Niektoré produkty boli vraj fakturované až osemkrát.

Advokát Jan Císař vysvetľuje: „S tovarom sa začalo zaobchádzať zjednodušeným spôsobom. Dodávalo sa jednoducho Janouškovi a jeho firmám. Ostatné subjekty, medzi ktorými prebiehali fakturácie, stratili reálny prehľad o obehu tovaru.“

Všetky zúčastnené strany – T-Mobile, J&T Leasing, Plus4U a samotný Mamut – tvrdia, že boli podvedené Břetislavom Janouškom. Ten je však v súčasnosti nezvestný.

Polícia prípad intenzívne vyšetruje, no zatiaľ bez výraznejších výsledkov. Kauza Mamut.cz odhalila závažné nedostatky v kontrolných mechanizmoch a poukázala na potrebu lepšieho dohľadu nad obchodmi s luxusnou elektronikou.

Tento prípad upozorňuje na riziká spojené s prenájmom drahej elektroniky a zdôrazňuje dôležitosť dôkladného preverovania obchodných partnerov. Pre spotrebiteľov je to varovanie, aby boli obozretní pri využívaní podobných služieb a vždy si overili dôveryhodnosť poskytovateľa.

influenceri, slovenskí influenceri, neoznačená reklama, profil na Instagrame

Určite si prečítaj:

Najhoršie reklamné posty slovenských a českých influencerov z tohto roka


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.