Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 27.10.2024
sk
Sabína
cz
Šarlota
, Zoe, Zoja
Zdroj: ©Shutterstock

8 knižných noviniek, ktoré sa v októbri objavili na pultoch kníhkupectiev

Výber kníh, ktoré si tento mesiac zaslúžia tvoju pozornosť.

Určite s nami budeš súhlasiť v tvrdení, že jednou z najkrajších vecí, ktoré na jesennom období milujeme, je príroda. Všade sú poletujúce pestrofarebné listy, teploty sú ešte vždy príjemné na poobednú prechádzku a romantické západy slnka okorení fakt, že sa môžeš k svojej láske túliť s výhovorkou, že si si dala tenkú bundu a začína ti byť zima.

Celkom milá predstava, že? Minimálne do chvíle, kým u teba jeseň nevyzerá tak, akoby chcel vesmír utopiť tvoje mesto v hektolitroch dažďa. Vtedy je lepšie vykašľať sa na nejaké prechádzky a radšej sa usadiť doma v teple s nejakou zaujímavou knihou. Ak nevieš, po čom siahnuť, radi ti poradíme.

Tento mesiac nájdeš na pultoch kníhkupectiev slušné množstvo zaujímavých knižných noviniek, ktoré ti spestria každé vyčíňanie počasia a nebude ti ľúto za teplými, slnečnými dňami.

Chris Carter – Galéria mŕtvych

Spisovateľa Chrisa Cartera a jeho sériu s detektívom Robertom Hunterom jednoducho milujeme. Počas najbližších sychravých dní sa môžeš ponoriť už do deviateho napínavého príbehu od autora, ktorý nesie príznačný názov Galéria mŕtvych.

„Tridsaťjeden rokov v zbore, za ten čas som videl viac než dosť príšerných vecí, ale keby som si mohol vybrať jednu, ktorú by som radšej navždy vymazal z hlavy, bolo by to to, čo sa nachádza tam v hentej miestnosti,“ oznamuje nadporučík losangeleskej polície detektívom Hunterovi a Garciovi pri ich príchode na jedno z najšokujúcejších miest činu, aké zažili.

Nečakaný zvrat udalostí privedie oboch detektívov k spolupráci s FBI, aby spoločnými silami vypátrali sériového vraha, ktorého lovecký revír nepozná hranice; psychopata, ktorý miluje to, čo robí, pretože vražda je preňho niečím oveľa väčším než len zabíjaním – je preňho formou umenia.

Aktuell

Cassandra Clare – Princov štít

Od Cassandry Clare, obľúbenej autorky série Nástroje smrteľníkov či Pekelné stroje, si môžeš tento mesiac prečítať novinku Princov štít. Pri tejto knihe sa nemusíš báť, že ti bude stáť doma zbytočne – vďaka nádhernej oriezke je dokonalou ozdobou každej knižnice.

Desaťročný Kel, sirota, sa zo dňa na deň stal Živým štítom, tajným dvojníkom dediča trónu, korunného princa Conora Aureliana. Vyrastal po princovom boku, spolu s ním ovládol umenie meča i diplomacie. A hoci ich spája pevné puto, Kel vie, že jeho osudom je položiť za Conora život. Žije, aby v správnej chvíli zomrel. Lin Casterová patrí k Aškarom, malej komunite utečencov, ktorým pod rukami ožíva mágia. Zákon im preto zakazuje opustiť Kaskádu, vyhradenú časť mesta obohnanú múrom. Lin, nadaná liečiteľka, sa však v túžbe pomôcť chorým a zomierajúcim i tak vydáva do nebezpečných ulíc Castellánie.

Po neúspešnom útoku na princovho dvojníka sa cesty Lin a Kela skrížia. Obaja sa nevdojak zapletú do siete intríg vládcu castellánskeho podsvetia, ktorý vie, že každý po niečom baží, a postaví ich pred voľbu. Splnený sen za vernú spoluprácu. Lin s Kelom tak čoraz hlbšie prenikajú do zločineckého sveta úkladov a zisťujú, že ich mesto ohrozuje sprisahanie, čo môže stáť životy všetkých, ktorých milujú.

Slovart

Robert Bryndza – Záhadná obeť

V prípade, že máš v obľube mrazivé príbehy, siahni po novinke Záhadná obeť, ktorú napísal Robert Bryndza. Vďaka nej sa ponoríš do príbehu Kate a Tristana, ktorí sa snažia vyriešiť tridsať rokov starý prípad s väzbami na Kanibala z Nine Elms.

V roku tisícdeväťstoosemdesiatosem zmizla z chudobnej londýnskej štvrte školáčka Janey Macklinová. Jej telo sa nikdy nenašlo a prípad zostal nevyriešený. Teraz, o tridsať rokov neskôr, sa na súkromnú detektívnu kanceláriu Kate Marshallovej a Tristana Harpera obráti kreatívna agentúra, ktorá chce Janeyino zmiznutie spracovať, okrem iného, do podcastu o skutočných zločinoch. Kate a Tristanovi položí zaujímavú otázku: Je možné, že Janey zabil Peter Conway, známy ako Kanibal z Nine Elms?

Starý prípad s mediálnym ohlasom by pre Kate znamenal mimoriadne lukratívnu zákazku, zároveň sa však na svetlo opäť vytiahne komplikovaná minulosť. Napriek tomu sa do pátrania po osude mladej Janey vrhnú. Stopy ich však nezavedú veľmi ďaleko: posledný človek, ktorý videl Janey živú, bol najprv odsúdený, ale potom zbavený obvinenia z jej vraždy. Momentálne je Peter Conway v zlom zdravotnom stave a rýchlo chradne. Navyše, Kate a Tristan čoraz viac znervózňuje motivácia a zámery ich klientov a ich väzby na zločin.

Grada

Brynne Weaver – Mäsiar a Havranka

V našom výbere nesmie chýbať ani romantika s mega dávkou humoru a sarkazmu. To všetko sľubuje novinka Mäsiar a Havranka z pera Brynne Weaver.

Keď medzi konkurenčnými vrahmi Sloane a Rowanom po náhodnom stretnutí preskočí iskra, vznikne medzi nimi niečo nepolapiteľné – priateľstvo podobne zmýšľajúcich duší čiernych ako noc. Dôvtip Sloane a Rowana podnieti medzi sebou súťažiť vo vraždení. Každý rok sa vydajú na divokú krvavú honbu na najnebezpečnejších a najšialenejších vrahov, od malého mesta v Západnej Virgínii až po luxusom nabitú Kaliforniu, cez centrum Bostonu až po vidiecky Texas.

No len čo ich priateľstvo prerastie v niečo viac, zistia, že vraždenie nezostáva bez následkov. Minulosť im ide po krku a chce im vziať viac než len lásku. Dokážu sa Rowan so Sloane vyhrabat’ z krvavého bahna alebo im odzvonilo do hrobu?

Zelený kocúr

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Dušan Budzak, Richard Mažonas, Pavel Knapko – Vražedko

Toto je true-crime komiks. Takže je, logicky, pre 18+. Vražedko – Červené na čiernobielom, od tvorcov podcastu Vražedné psyché, odhaľuje temné stránky ľudských vzťahov, kde toxické správanie môže nenápadne prerásť do nebezpečných následkov. Prostredníctvom piatich prípadov, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami, sa ponoríš do zložitého sveta rodinných, priateľských a mileneckých vzťahov, ktoré ovplyvňujú naše duševné zdravie a formujú našu identitu.

Prípady skúmajú, ako deštruktívne vzorce správania môžu viesť k extrémnym činom, a upozorňujú na dôležitosť rozpoznania a riešenia týchto problémov včas. Komiks ťa donúti zamyslieť sa nad tým, aký vplyv majú vzťahy na náš život a aké následky môžu mať, ak ich necháme vyostriť do toxickej podoby. Tieto príbehy ti ponúkajú viac než len čítanie – sú zrkadlom, ktoré odráža realitu, v ktorej žijeme.

Interez Media

Jenny Colgan – Zasnežené kníhkupectvo

Jenny Colgan si získala mnoho čitateliek už svojím románom Vianočné kníhkupectvo. Tento mesiac sa môžeš tešiť na voľné pokračovanie – novinku Zasnežené kníhkupectvo.

Carmen sa podarilo udržať starobylé kníhkupectvo v Edinburghu pri živote, ale na ňu a pána McCredieho čaká ešte nejedna výzva. Musia zabezpečiť, aby prosperovalo a dokázalo ich uživiť. Carmen by doň rada pritiahla nových zákazníkov, ale pán McCredie sa bráni akýmkoľvek inováciám. Kníhkupectvo v čarokrásnej historickej uličke je však natoľko výnimočné, že priláka filmový štáb, ktorý by v ňom rád natočil film. Carmen s tým síce nie je úplne stotožnená, no je rozhodnutá urobiť všetko pre to, aby zachránila kúzlo kníh a čaro Vianoc.

Ibaže zázrak nepotrebuje len kníhkupectvo, ale aj jej ľúbostný život, ktorý dostal nečakanú ranu. Dočká sa Carmen nakoniec vianočného zázraku, po ktorom tak túži, a vychutná si zasnežené Vianoce v kníhkupectve?

Grada

Steven Bartlett – The Diary of a CEO

Chcel by si nahliadnuť do mysle jedného z najznámejších podnikateľov súčasnosti a moderátora najpočúvanejšieho európskeho podcastu? Vďaka novinke The Diary of a CEO to už nie je nemožné.

Steven Bartlett v tejto knihe spísal 33 najdôležitejších zákonov pre život a podnikanie, ktoré sú výsledkom najmä jeho vlastných skúseností s riadením spoločností. Vo svojom podcaste viedol v uplynulých rokoch obrovské množstvo rozhovorov s najväčšími svetovými lídrami, kreatívcami, športovcami a vedcami. Informácie získané od týchto inšpiratívnych ľudí dokázal zužitkovať na vlastnej ceste k osobnému rozvoju a úspechu.

Tieto zákony sú univerzálne a nadčasové. Sú zakorenené v psychológii a behaviorálnej vede a sú navrhnuté tak, aby pomohli čitateľom dosiahnuť výnimočnosť v akejkoľvek oblasti. Kniha ponúka konkrétne nástroje a stratégie, ktoré vám pomôžu zlepšiť sa v rôznych oblastiach života, od osobného rozvoja až po efektívne vedenie tímu. The Diary of a CEO je viac než len kniha o podnikaní. Je to manuál pre život.

DOT.

Peter Šloser – Zákony zločinu

Zákony zločinu, siedma detektívka bývalého policajného plukovníka Petra Šlosera, zaznamenáva rozprávanie osoby, ktorá sa takmer stala obeťou nájomného vraha. Opäť je prešpikovaná autorovými osobnými skúsenosťami z vyšetrovania a znalosťami prostredia slovenského organizovaného zločinu.

V príbehu inšpirovanom skutočnosťou ti autor znova umožní nahliadnuť do reálnych postupov polície pri vyšetrovaní brutálnej vraždy podnikateľa aj do priestorov a pomerov slovenskej väznice. Kto je objednávateľom vraždy a kto sú vykonávatelia? Muži zákona počas pátrania po páchateľoch narazia na bývalého väzňa, ktorý má pripraviť o život jedného z vyšetrovateľov.

Napriek tomu, že spolupracuje, objednávku mohol dostať aj ďalší potenciálny vrah a nikto netuší, kedy a z ktorej strany príde posol smrti. Dôležitú úlohu opäť zohrajú vysokí policajní funkcionári s pokriveným charakterom, ktorí sú úzko napojení nielen na osoby organizovaného zločinu, ale aj na biele goliere. Na čiu stranu sa priklonia policajné elity? Na stranu zákona alebo zločinu?

Ikar

Nech už sa rozhodneš pre hociktorý zo spomenutých príbehov, dúfame, že sa ti bude páčiť, a prajeme príjemné čítanie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Uragán je späť so známou posilou. Zuza sa po 23 rokoch vracia z Austrálie, takto teraz vyzerá


Tagy:

Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.