Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 26.10.2024
sk
Demeter
cz
Erik
, Ervín

Slovákov ohrozuje nebezpečná potravina. Ide o obľúbený pokrm

Na toto si dávaj pri nakupovaní pozor.


Na našom trhu vyčíňa ďalší problematický produkt. Slovákov ohrozuje nebezpečná potravina, ide o obľúbený pokrm, ktorý predstavuje zdravotné riziko, informuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Ako ďalej varuje, konzumovať by ho nemali hlavne dojčatá a malé deti. Ide o obľúbenú ovocnú desiatu. Medzi nebezpečnými potravinami sú ovocné desiate od značky HELLO, presnejšie tri 190 g balenia v skle, ako aj tri 200 g balenia označené ako dojčenské výživy v podobe kapsičiek.

Jedným z rizikových produktov je „HELLO ovocná desiata s jablkami v skle“, ktorá má dátum minimálnej trvanlivosti do 5. 3. 2026. Ďalšou je „HELLO ovocná desiata s marhuľami v skle“ s trvanlivosťou do 7. 2. 2026. V poslednom prípade ide o produkt „HELLO ovocná desiata s broskyňami v skle“, pri ktorom je uvedený minimálny dátum do 16. 2. 2026.

V prípade väčších 200 g balení s označením XXL v kapsičkách, sú to opäť tieto tri príchute. Ide o produkt „HELLO XXL Dojčenská výživa s jablkami 200 g“ zo šarže 0,26458333333 s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. 2. 2026. Ďalej „HELLO XXL Dojčenská výživa s marhuľami 200 g“, šarža 0,77847222222, dátum minimálnej trvanlivosti 20. 2. 2026. Posledným je zas „HELLO XXL Dojčenská výživa s broskyňami 200 g“ s označením šarže 28.02.2026/1 07:37 a dátumom spotreby 28. 2. 2026.

Všetky produkty pochádzajú od výrobcu LINEA NIVNICE, a.s. s adresou U Dvora 190, 687 51 Nivnice, Česká republika. Distribútorom výrobkov je LINEA Slovensko spol. s.r.o., Dolný Šianec 1, 911 01 Trenčín, Slovenská republika.

Ilustračná fotografia | Autor: ÚVZ SR

Testy odhalili nebezpečenstvo

Ako ÚVZ SR upozornil, produkty prešli laboratórnym testovaním jedným z členských štátov EÚ, ktorý odhalil, že v potravinách je prevyšujúci obsah rezíduí pesticídov fosetyl-Al a chlorečnan. Hodnoty presahujú 0,01 mg/kg, čo je v rozpore s požiadavkami smernice Európskej komisie. V dôsledku tohto je produkt považovaný za nebezpečný na konzumáciu pre dojčatá a malé deti do troch rokov.

Na obaloch vyššie uvedených potravinách v skle chýba označenie, ktoré informuje o vhodnom veku, od ktorého je možné produkt konzumovať. V minulosti distribútor označoval veľmi podobne produkty, ktoré boli určené pre deti mladšie ako 3 roky.

ÚVZ SR preto odporúča, aby si spotrebitelia pri nákupe poriadne skontrolovali etiketu. V prípade kapsičiek ide o nevyhovujúci produkt pre deti mladšie ako tri roky, hoci je označený ako dojčenská výživa.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.