Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 26.10.2024
sk
Demeter
cz
Erik
, Ervín

Prichádza zimný čas, pospíme si dlhšie. Na toto si treba dávať pozor, varujú odborníci

Bol by si radšej za jednotný čas?


Chladné obdobie so sebou prináša prechod na zimný čas, a to, že si znova pospíme dlhšie, poukazuje TA3. Hoci to znie super, aj takáto drobnosť má určitý vplyv na naše telo a nemusí byť tak jednoznačne dobrá, akoby si možno očakával. Na toto si treba dávať počas prechodu pozor, radia odborníci.

Reč je o narušení biorytmu. Dlhší spánok znamená, že sa môže rozhodiť náš prirodzený mechanizmus tela. Odborníci však prinášajú rady, vďaka ktorým sa naše telo zmene čo najjednoduchšie prispôsobí. Zmena nastane už dnes v noci zo soboty 26. októbra na nedeľu 27. októbra, hodinky sa prestavia z tretej na druhú hodinu ráno.

Časový posun, ktorý so sebou jeseň prináša, spôsobí, že si pospíme dlhšie, no môže sa stať, že v dôsledku tohto si ľudia navyknú na to, aby chodili spávať o hodinu neskôr, čo môže mať negatívny vplyv na biologické hodiny, keďže sa ich telo bude ráno stále prebúdzať tak, ako je zvyknuté doteraz. V skutočnosti tak budeme spať o hodinu kratšie. Narušenie biorytmu má negatívny dopad na zdravie, a to hlavne na deti či staršie osoby, ktoré majú citlivý organizmus.

Presnejšie sa biorytmus volá cirkadiánny rytmus a má viacero úloh, ako sú napríklad regulácia spánku, bdelosť, ale takisto aj ďalšie procesy, ktoré majú blízke prepojenie s tým, ako naše telo reaguje na striedanie svetla a tmy.

zimný čas
Shutterstock

Ako sa teda na posun pripraviť?

Rád zo strany odborníkov je niekoľko. Hneď prvým vhodným krokom je príprava na zmenu, a to tak, že si prispôsobíš vstávanie, ako aj to, kedy ideš spať. Dôležité je, aby zmena nenastala hneď. Správnym krokom je aj regulácia modrého svetla pred spánkom, to znamená, že by si nemal pozerať do obrazoviek, ktoré ho vyžarujú, napr. telefón, televízia či počítač. Ideálny nie je ani spánok cez deň, mal by si ho jednoznačne obmedziť, aby si dokázal večer zaspať.

V kontexte časového posunu je dobré takisto aj mierne obmedziť pitie nápojov, ktoré obsahujú kofeín, napr. káva či energetické nápoje. Na druhú stranu môže veľmi pozitívne dopomôcť fyzická aktivita, ideálne tak dve hodiny pred spánkom, lepšie zaspíš a budeš mať kvalitnejší spánok. Určite nebude na škodu ani to, ak budeš ráno vstávať na prvý budík a nebudeš ho večne odkladať. A samozrejme, nemôže chýbať podpora imunity, najmä v takomto studenom počasí, takže dopuj sa vitamínmi.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.