Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 21.11.2024
sk
Elvíra
cz
Albert

Ako správne skladovať mäso v mrazničke? Po tejto dobe už nie je vhodné ho konzumovať

Mnohí robíme stále rovnaké chyby.


Ako správne skladovať mäso v mrazničke? O tejto téme sa už toho popísalo veľa, no existuje niekoľko základných zásad, ktoré si treba pripomenúť, keďže mnohí robíme stále rovnaké chyby. Mäso by sa malo ukladať do vzduchotesných obalov a nemalo by byť v mrazničke uložené voľne.

Dôležité je mäso označiť dátumom zmrazenia a vyhnúť sa zmrazovaniu v pôvodnom obale, ktorý často obsahuje absorpčnú vložku. Preto je lepšie ho vždy preložiť do vhodnej nádoby alebo obalu, píše portál dobruchut.sk.

Mäso patrí medzi potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, ale uskladnenie v mrazničke môže jeho trvanlivosť výrazne predĺžiť. Po určitom čase však mäso začne strácať kvalitu a neskôr môže byť dokonca škodlivé. V závislosti od druhu ho môžeme bezpečne uchovávať v mrazničke od jedného mesiaca do jedného roka. Po uplynutí tejto doby sa už neoplatí riskovať, pretože mäso môže stratiť svoju chuť, čo je len začiatok možných problémov.

Mäso treba zbaviť tuku a naporciovať

Mrazenie patrí medzi najjednoduchšie a najefektívnejšie spôsoby, ako uchovať potraviny a predĺžiť ich trvanlivosť. Je však potrebné dodržiavať niekoľko zásad, aby si sa vyhol riziku žalúdočných ťažkostí. Pred zmrazením je vhodné mäso zbaviť prebytočného tuku a nakrájať ho, aby ste mohli neskôr použiť iba potrebné množstvo.

Shutterstock

Dôležité je tiež zapamätať si, že mäso, ktoré dosiahlo izbovú teplotu, by sa už nemalo mraziť. Tento postup môže viesť k rozvoju nebezpečných mikroorganizmov, čo predstavuje riziko žalúdočných problémov a dokonca otravu jedlom.

Ktoré mäso vydrží najdlhšie?

1 až 2 mesiace

Najkratšiu dobu skladovania majú produkty ako slanina, klobása, mrazené párky v rožku, otvorená konzervovaná šunka a varená šunka. Tieto potraviny je ideálne skonzumovať do jedného až dvoch mesiacov.

3 mesiace

Varené mäso a nugetky vydržia v mrazničke až tri mesiace.

Maximálne 4 mesiace

Vnútornosti, divinu, mleté morčacie a bravčové mäso, surové kuracie a hovädzie mäso a pečené kurča je vhodné uchovávať v mrazničke najviac štyri mesiace.

Najdlhšie, 1 rok

Celé kurča a morka, hovädzia pečienka, steaky a bravčové pečienky môžu byť bezpečne skladované v mrazničke až jeden rok.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najzdravšie ovocie na svete podľa vedcov. Prvé miesto v rebríčku ťa zrejme prekvapí


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.