Keď sa povie Antarktída, mnohým z nás prebehne po chrbte mráz, akoby k nám dokázal preskočiť cez obrazovku. Aj napriek tomu, že sa tam väčšina ľudí nikdy nedostane osobne, na zistenie, že to asi nie je práve dvakrát najpríjemnejší kontinent pre život, osobnú skúsenosť naozaj netreba. Stačí si vyhľadať fotky, na ktorých nevidno iné ako ľad, a máte jasnú predstavu.
Aj napriek tomu, že Antarktída neponúka najpriaznivejšie podmienky na ľudskú existenciu, nie je celkom neobývaná. Jedným z jej obyvateľov, hoci len prechodným, je momentálne aj francúzsky vedec Cyprien Verseux, ktorého do ľadovej náruče našej planéty zaviala jeho práca.
Už na začiatku jeho expedície mu muselo byť jasné, že prechádzka ružovou záhradou takáto skúsenosť nebude. Ale to, že problém bude aj s uspokojovaním základných biologických potrieb, zistil až na mieste.
Jedným z najväčších problémov je varenie. Na území, kde teplota len málokedy klesne pod -80 stupňov Celzia, je nemožné uvariť normálne jedlo. Dôkazom toho sú aj tieto fotografie, ktoré Cyprien nafotil osobne, aby mohol ľuďom priblížiť arktické gastro.
Môžete sa pokochať rozbitými vajciami, ktoré zamrzli ešte pred dopadom na panvicu, omeletou, ktorá to vzdala pri kĺzaní do taniera, či špagety so zaseknutou vidličkou. Presne takto nejako teda dopadá každý pokus sa v týchto chladných podmienkach najesť.
„Čerstvé jedlo nám už dávno došlo, takže momentálne jeme len mrazené. Vzhľadom na to, aká je tu kosa, naň však nepotrebujeme žiaden mrazák. Jednoducho ho len položíme von,“ hovorí francúzsky vedec.
Ďalej dodáva, že aj napriek nehostinnosti, akou sa Antarktída vyznačuje, sa im tu žije skvelo a svoj výskum si naozaj užívajú. Vraj je tento kontinent skvelým miestom na vedecké pokusy nielen v ich oblasti, ale takmer vo všetkých – od astronómie až po psychológiu.
Zdroj: metro.co.uk
Titulná fotka: © Cyprien Verseux