Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Nikdy nebolo jednoduchšie cestovať a užívať si krásy sveta, ako v tejto dobe. Avšak nikdy ani nebolo toľko bezohľadných a sebeckých #travelbloggerov, ktorí za cenu „slávy“ vo virtuálnom svete nerešpektujú zvyky a tradície inej krajiny. Čo je pre nás normálne, inde môže byť urážkou. Na čo si teda treba dávať pozor?

V Taliansku urazíte kuchára, ak si vypýtate porciu extra syra. Pizza a rôzne cestoviny patria medzi špeciality talianskej kuchyne a pýtať si syr naviac znamená, že vám pripravené jedlo od domáceho nechutí.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/gutearbeitoriginals-perfect-top-l3q2LH45XElELRzRm)

V Taliansku by ste si nemali objednať kapučíno po jedle. Mlieko po výdatnom obede spomaľuje trávenie. Samozrejme, nebudú vás za to naháňať po námestí s táckou v ruke, no skôr sa hodí šálka klasickej čiernej kávy rovno popri obede.

V Egypte a Portugalsku si nepýtajte soľničku a koreničku. Pre väčšinu kuchárov je to urážka, že vám jedlo nechutí a potrebujete ho „dokončiť“.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/hero0fwar-movie-chris-farley-almost-heroes-5xtDarF8EHJHjPDlOPS)

V Dubaji a Kazachstane sa nalieva čaj zhruba do polovice šálky. Znamená to, že hostiteľ s vami chce viesť príjemnú konverzáciu. Keď vám čaj doleje doplna, znamená to, že je najvyšší čas odísť. V arabských krajinách by ste nemali jesť ľavou rukou, len pravou. Ľavá sa používa pri návšteve toalety a je všeobecne označovaná za nečistú ruku.

depositphotos.com/depositphotos.com (https://ru.depositphotos.com/162981228/stock-photo-cups-of-tea-and-fruits.html?utm_source=Adme&utm_medium=freesub&utm_campaign=RU-brand
https://ru.depositphotos.com/144577169/stock-photo-arabian-men-meeting-in-restaurant.html?utm_source=Adme&utm_medium=freesub&utm_campaign=RU-brand)

V Číne napríklad neumývajú čajníky saponátmi. Takýto čajník je „bez duše“. Umýva sa len čistou vodou alebo špeciálnym pieskom a práve čajové usadeniny vytvárajú ten „pravý“ čajník bez toho, aby bol znehodnotený nejakými chemikáliami z čistiaceho prípravku.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/hero0fwar-movie-brad-pitt-12-monkeys-5xtDarHP8iCzdHSjLxu)

V Thajsku sa používanie vidličky považuje za zlú formu stolovania. Maximálne si tou vidličkou môžete natlačiť jedlo na lyžicu a jedlo zjesť. To je tak všetko. Poprípade ju môžete využiť na nejaký beauty lifehack alebo na dobrú fotku na Instagram.

https://ru.depositphotos.com/126516062/stock-photo-bangkok-thailand-october-10-unidentified.html?

Ak nám niečo veľmi chutí, niektorí z nás zvyknú aj vylízať tanier. Hlavne keď obedujeme u babičky. No v takej Číne či na Filipínach je vyslovene neslušné, ak nenecháme na tanieri aspoň poslednú omrvinku. Ak by bol úplne prázdny, znamenalo by to, že sme nedostali dosť. Takže akokoľvek chutné to jedlo je, vždy treba nechať čosi na tanieri.

depositphotos.com (https://ru.depositphotos.com/143712145/stock-photo-leftover-food-on-dining-table.html?utm_source=Adme&utm_medium=freesub&utm_campaign=RU-brand)

Legendárny anglický čaj o piatej, by sme si v takomto počasí dali asi všetci. Vo Veľkej Británii sa do čaju najskôr pridá mlieko. Pijú ho zväčša studený a miešanie prebieha len v strede šálky, pekne pomaly a s ľahkosťou. Na záver však lyžička v šálke nesmie zostať (okrem toho, že je to ich tradícia, je to aj bezpečnejšie, čo sa snahy o nevypichnutie vlastného oka týka).

Naučiť sa jesť japonskými paličkami nie je nič ťažké. Avšak, nemali by sme ich pichať do jedla a ponechať ich vo vertikálnom stave. Takto uložené paličky sa používajú pri pohreboch, takže tým urazíte majiteľa reštaurácie. Taktiež sa nimi na nikoho neukazuje, je to veľmi drzé. A zatiaľ, čo za sŕkanie polievky si doma dostal po hlave, tu to znamená, že si jedlo náramne užívaš.

depositphotos.com (https://ru.depositphotos.com/14944821/stock-photo-bowl-of-rice-and-chopsticks.html?utm_source=Adme&utm_medium=freesub&utm_campaign=RU-brand)

Ženy z Nigérie, konkrétne z okolia Kagora, nesmú používať lyžice. Traduje sa, že sa takto dá komunikovať s diablom, a to by vraj mohlo viesť k vzbure. V takej Tanzánii to posledné, čo od vás hostiteľ očakáva, je presnosť. U nich sa vždy chodí aspoň o 15 až 30 minút neskôr. Nikdy nie skôr. No a v Etiópii stolovanie riešia celkom ekonomicky a šetrne. Rodiny jedávajú z jedného veľkého taniera spoločne. Všetky ostatné malé tanieriky sú zbytočné.

begic.ferid/instagram.com (https://www.instagram.com/p/BKikpu3hB1R/?tagged=etiophianfood)

Zdroj: food.ndtv.com
Titulná fotka: Getty Images


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.