V odbornom časopise Trends in Ecology & Evolution vedci publikovali výskum, podľa ktorého sú zvieratá konzumujúce alkohol vo voľnej prírode oveľa bežnejšie, než sme si doteraz mysleli.
Každý už počul o prípadoch voľne žijúcich zvierat, ktoré zožrali nakvasené ovocie a následne sa z neho opili. Takéto zvieratá sa následne ťažkopádne motali, vrážali do predmetov a zaspali na tých najčudnejších miestach. Niektorí z nás mali to šťastie vidieť takúto prírodnú komédiu aj na vlastné oči.
Deje sa to takmer všade
„Vo voľnej prírode je to omnoho rozšírenejšie, než sme si doposiaľ mysleli, a väčšina zvierat, ktoré konzumujú ovocie s obsahom cukru, je v nejakej miere vystavená etanolu,“ hovorí Kimberley Hockings z Univerzity v Exeteri.
Už 100 miliónov rokov sa etanol prirodzene vyskytuje v divočine a je prítomný v takmer každom jednom ekosystéme. Koncentrácie sú však pomerne nízke. Prirodzene vykvasené ovocie obsahuje asi len 1-2 % alkoholu, v prezretom ovocí v Paname sa však našli aj koncentrácie na úrovni 10,2 %.
Alkohol má na zvieratá podobný vplyv ako na človeka. Ľahko sa tak zvieraťu môže stať, že zaspí uprostred rušnej cesty, prehliadne predátora alebo spadne zo stromu. V prípade slonov, ktoré požili alkohol, vedci odsledovali zvláštne kývanie, zvýšenú mieru vokalizácie a takisto aj zvýšenú agresivitu. Čiže všetko to, čo môžeme vidieť aj u ľudí.
Byť ožratý v lese sa nemusí oplatiť
Matthew Carrigan z Vysokej školy Strednej Floridy poukazuje na to, že byť opitý vo voľnej prírode sa neopláca. Pre opitého živočícha sa každá jedna hrozba stáva ešte nebezpečnejšou: „Je to presný opak ľudí, ktorí sa chcú opiť, ale nechcú kalórie – z perspektívy iných živočíchov zvieratá chcú kalórie, ale nechcú sa opiť.“
Je to ale naozaj tak? Opíjajú sa zvieratá len omylom, pri hľadaní potravy, alebo tieto pôžitky vyhľadávajú cielene? Nie je to úplne jasné a sami autori pripúšťajú, že túto problematiku treba hlbšie preskúmať.
Robia to cielene?
Problematike opitých zvierat sa v krátkej reportáži venovala britská BBC. Oslovená výskumníčka Mareike Janiak citovala štúdiu, ktorej výsledok naznačoval, že zvieratá majú tendenciu cielene sa opíjať. Minimálne ksukol chvostnatý, známy tiež ako lemur aye-aye.
Tieto lemury okrem hmyzu konzumujú aj rastlinné šťavy, ktoré z času na čas prirodzene fermentujú. Podľa zápachu je zrejmé, že šťava sfermentovala, ksukol ju však napriek tomu vypije. Znamená to, že tento druh lemura má sklon k alkoholizmu?
Vedci sa túto hypotézu rozhodli overiť laboratórnym pokusom. Keď aye-aye dostali na výber medzi čistou vodou a alkoholovou zmesou, alkoholu vypili dvakrát toľko ako čistej vody. Ksukol chvostnatý si rád hodí do nosa a určite nie je jediný zvierací druh s takýmto správaním.