Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 14.11.2024
sk
Irma
cz
Sáva

Nemusíš ich hneď vyhodiť: Tieto potraviny môžeš bezpečne jesť aj po záruke

Ktoré potraviny sú bezpečné na konzumáciu aj po dátume spotreby?


Nájdeš v špajze krabičku sušienok, ktorej dátum minimálnej trvanlivosti už uplynul – odvážiš sa ich ešte zjesť? V mnohých prípadoch je dátum spotreby dôležitým ukazovateľom bezpečnosti potravín, no pri niektorých výrobkoch ho môžeme vnímať skôr ako orientačnú informáciu.

V tomto článku nájdeš zoznam 8 potravín, ktoré môžeš konzumovať aj po uplynutí dátumu na obale, ak dodržíš určité bezpečnostné opatrenia, píše portál Flavour Network.

Jablkové pyré

Neotvorené poháre jablkového pyré, ktoré nevyžadujú chladenie, môžeš bezpečne konzumovať až 18 mesiacov po dátume minimálnej trvanlivosti. Dôležité je skladovať ich na chladnom a tmavom mieste. Ak máš otvorený pohár v chladničke a obávaš sa, že ho nestihneš spotrebovať, nalej pyré do formy na ľad, zamraz a potom skladuj kocky v uzavretej nádobe. Takto ich môžeš neskôr využiť napríklad pri pečení.

Tvrdé syry

Tvrdé syry, ako sú čedar a parmezán, sú jedlé aj v prípade, že sa na nich objavila pleseň. Stačí odstrániť plesnivé časti a potom môžeš pokojne nastrúhať syr do cestovín či použiť na prípravu syrovej omáčky. Vo všeobecnosti sa tvrdé syry dajú konzumovať ešte približne mesiac po dátume spotreby.

Vajíčka

Stalo sa ti už, že si si chcel pripraviť omeletu, no všimol si si, že dátum na obale vajec už uplynul? Vajcia sú bežnou potravinou, ktorú nie vždy minieme pred dátumom spotreby. Tu je jednoduchý trik, ako skontrolovať, či sú vajcia ešte dobré, bez toho, aby si ich rozbil. Vlož vajce do misky s vodou a sleduj, či pláva alebo klesne na dno. Ak klesne, je stále bezpečné na konzumáciu; ak pláva, už ho nekonzumuj.

Maslo

Ak sa blíži dátum spotreby masla, daj ho do mrazničky, aby zostalo čerstvé dlhší čas. Pamätaj, že po rozmrazení je najlepšie ho celé spotrebovať.

Shutterstock

Neuvarené cestoviny

Cestoviny sa nekazia ľahko, pretože sú suchým produktom. Môžeš ich používať aj dlho po dátume spotreby, pokiaľ nemajú podozrivý zápach (vaječné cestoviny môžu získať zatuchnutý pach). Vo všeobecnosti majú suché cestoviny trvanlivosť dva roky, ale často ich môžeš použiť aj po troch rokoch.

Chlieb

Dátum minimálnej trvanlivosti na čerstvom chlebe predpokladá, že bochník skladuješ na kuchynskej linke. Ak však na chlebe nevidíš pleseň, môžeš ho pokojne použiť na sendvič či francúzsky toast. Ak chceš predĺžiť trvanlivosť chleba, skladuj ho v chladničke, kde vydrží až dva týždne, alebo ho ulož do mrazničky.

Cereálie

Nie každý v domácnosti má rovnakú obľúbenú cereálnu značku. Ak členovia rodiny obľubujú rôzne druhy, zásoby sa môžu hromadiť a cereálie sa spotrebúvajú pomalšie. Nemusíš sa však obávať, cereálie sú bezpečné na konzumáciu až šesť mesiacov po dátume minimálnej trvanlivosti.

Kečup či horčica

Omáčky ako kečup či horčica majú dlhú trvanlivosť. Ak máš neotvorený kečup, môžeš ho skladovať v špajze až rok po dátume minimálnej trvanlivosti. Po otvorení ho uchovávaj v chladničke a spotrebuj do šiestich mesiacov. Horčica vydrží neotvorená až dva roky po dátume spotreby, alebo jeden rok v chladničke po otvorení.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najzdravšie ovocie na svete podľa vedcov. Prvé miesto v rebríčku ťa zrejme prekvapí


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.