Blížia sa nám Vianoce a, ako to býva zvykom, každá domácnosť sa zaobaľuje do obrovského množstva pochutín. Šunky, klobásy, koláče a ovocie rôzneho druhu. Medzi tieto pochúťky patrí napríklad aj sušené ovocie, ktoré nesmie na sviatočnom stole chýbať. Ako ale informuje web Pluska, nie každé z týchto ovocí ti môže priniesť iba pôžitok a pohodu. Štátna veterinárna a potravinová správa v rámci kontroly objavila šaržu, v ktorej sa nachádza kopa nebezpečných toxínov.
V rámci kontroly importu potravín vykonali inšpektori RVPS Bratislava mesto odber vzorky výrobku Figy sušené 200 g, šarža 090021823-11-100, DMT 31. 12. 2025, krajina pôvodu Turecko. „Vo vyšetrovanej vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo aflatoxínov: aflatoxín B1 41,55 µg/kg a 12,34 µg/kg (max 6 µg/kg) a suma aflatoxínov 66,45 µg/kg a 16,83 µg/kg (max 10 µg/kg),“ opísali inšpektori.
Čo sú aflatoxíny, určite sa pýtaš. Aflatoxíny sú druh mykotoxínov nachádzajúcich sa prirodzene v niektorých potravinách. Ide o látky, ktoré vznikajú ako produkty látkovej premeny toxinogénnych kmeňov mikroskopických húb alebo plesní. Tie majú na človeka toxické účinky. Aflatoxíny sú produkované určitými plesňami, z ktorých najnebezpečnejšia je Aspergillus flavus. Táto pleseň pri nesprávnom uchovávaní potravín rastie a počas svojho rastu produkuje aftlatoxíny.
Sušené ovocie a toxíny
Z približne 20 druhov aflatoxínov sa našli 4 v potravinách. „Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy,“ upozorňuje ŠVPS.
Mykotoxíny sú síce toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, avšak prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhšieho obdobia môže škodiť zdraviu. Pozor teda na vianočné ovocie. Banány sú na pokraji vyhynutia, no sušené figy sa už začínajú pokúšať vyhubiť nás!