Český šéfkuchár Pavel Pospíšil, známy aj slovenským divákom z relácie Tajomstvo mojej kuchyne, zomrel vo veku 80 rokov. Túto smutnú skutočnosť priniesol portál Aktuality.sk.
Pospíšil bol prvý Čech, ktorý získal prestížnu Michelinskú hviezdu. Svoje gastronomické umenie prezentoval nielen v špičkových reštauráciách, ale aj na televíznych obrazovkách. Jeho spolupráca s herečkou Kamilou Magálovou v relácii bola jednou z najpamätnejších, pričom Magálová vyzdvihla nielen jeho kuchárske majstrovstvo, ale aj ľudské kvality.
„V krátkom časovom rozmedzí ma opustil ďalší mne veľmi blízky človek, vzácny priateľ aj kulinársky umelec. Budem navždy spomínať a ďakovať mu za spoločných prekrásnych 11 rokov. Keď tam hore navaríš niečo mimoriadne, ako obyčajne, rada prijmem tvoje pozvanie,“ vyjadrila Magálová s úctou. Pospíšil svoju vášeň pre kuchárstvo objavil už v mladosti.
Jeho recepty, ako napríklad ikonická francúzska cibuľačka, sú dodnes zdrojom inšpirácie pre kuchárov aj domácich nadšencov. Počas svojej kariéry sa nebál experimentovať a priblížiť vysokú gastronómiu bežným ľuďom.
Okrem kuchárskeho umenia bol známy svojím zmyslom pre humor a pokorou, ktorými si získaval srdcia ľudí na Slovensku aj v Česku. Pospíšila si budú ľudia stále pamätať ako človeka, ktorý povýšil varenie na umenie a zanechal trvalú stopu vo svete gastronómie. Ako by povedala Magálová, „kto raz ochutnal jeho jedlo, nezabudne“. Pospíšil mal zomrieť už v nedeľu.