Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Mohli by sme oživiť vyhynuté mamuty? Podľa vedcov to rozhodne nie je predstava z ríše sci-fi. Tvrdia, že by niečo také bolo dosť dobre možné a možno sa tak stane už o niekoľko rokov. Ako píše portál Supercluster, spoločnosť Colossal plánuje opäť oživiť mamuty.

Nepôjdu ale cestou klonovania, ale genetického inžinierstva. Prostredníctvom neho chcú vytvoriť kríženca mamuta a slona indického. Nepôjde teda o skutočného mamuta srstnatého, ktorý na Zemi žil počas poslednej doby ľadovej a vyhynul pred viac ako 4-tisíc rokmi.

Shutterstock

Podľa vedcov by bolo možné vložiť mamutie gény do genómu slona a vytvoriť tak nového kríženca. Toto zviera by následne umiestnili do arktickej tundry. Mohlo by vraj prispieť aj v boji s klimatickou krízou, ktorá sa okrem iného vyznačuje tiež stratou dôležitých biotopov a hynutím rôznych druhov zvierat. Vedci ale tvrdia, že pomocou vyspelých technológií a genetiky by sme dokázali vyhynuté druhy opäť oživiť.

Pomoc v boji s klimatickou zmenou

Ako by ale mamuty (alebo tvory im podobné) samotné mohli v boji s klímou pomôcť? Vedci uviedli, že populácia mamutov dokázala udržiavať step pri živote. Ich ekosystém sa vyznačoval vyššou biodiverzitou, navyše sa významným spôsobom podieľali aj pri sekvestrácii uhlíka a iných skleníkových plynov.

Tým, že tundru pošliapali, vystavili permafrost studenému vzduchu, čím ho udržiavali zmrazený hlboko pod zemou. Odvážny plán vedcov bude stáť minimálne 15 miliónov dolárov (viac ako 12 miliónov eur). Mnohí odborníci navyše vyslovili pochybnosti o tom, či je podobné vytváranie nových druhov zvierat naozaj možné, prípadne či je to morálne správne. Genetik George Church zo spoločnosti Colossal je ale optimista a tvrdí, že hybrid mamuta a slona indického by mohol uzrieť svetlo sveta do štyroch či šiestich rokov.

Shutterstock

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.