Väčšina z nás pri lúpaní banánu automaticky odstráni nepríjemné horké vlákna, ktoré pozdĺžne prechádzajú ovocím. Často ich považujeme len za nežiaduce nedokonalosti, ale v skutočnosti majú dôležitú biologickú funkciu. Tieto vlákna, nazývané floémové zväzky, sú kľúčové pre distribúciu živín v banáne počas jeho rastu. Čo všetko o nich ešte nevieme a aký majú význam pre náš organizmus?
Ak ti slovo „floém“ znie známo, pravdepodobne preto, že si sa o ňom učil počas biológie rastlín na základnej škole. Ide o zložité tkanivá, ktoré v rastline transportujú potravu a vodu, zabezpečujúc jej rast tým, že dodávajú potrebné živiny, minerály a vodu, píše portál HuffPost.
Niektorí ľudia nenávidia floémové zväzky natoľko, že im venovali celé blogy. Mnohí z nás im však nevenujú veľkú pozornosť, berieme ich ako len ďalší nezaujímavý aspekt nášho každodenného života. Je tu však ešte jedna vec, ktorú by si mal o nich vedieť.
HuffPost oslovil nutričného špecialistu a viceprezidenta výskumu výživy a riaditeľa Dole Nutrition Institute – Nicholasa D. Gillitta. Pýtali sa ho napríklad, či je medzi floémovými zväzkami a ostatnou jedlou časťou banánu nejaký výživový rozdiel.
„Aj keď sme konkrétne netestovali floémové zväzky, je pravdepodobné, že ich výživová hodnota bude odlišná. Keďže tieto vlákna majú konkrétnu úlohu, pravdepodobne majú špecifickú štruktúru, ktorá podporuje túto úlohu. Očakáva sa, že budú mať iný profil zlúčenín ako bežná jedlá dužina banánu. Pravdepodobne obsahujú viac a rôzne druhy vlákniny a štruktúrnych zložiek potrebných pre ich funkciu. Preto by mali mať odlišný výživový profil pre ľudí,“ povedal Gillit.
„Sú však prítomné v takých malých množstvách v porovnaní s ostatnými časťami banánu, že pokiaľ ich nebudete konzumovať vo veľkých množstvách, nebudú mať vplyv na celkový výživový profil banánu,“ dodal nutričný špecialista.
Tieto vlákna sú bezpečné na konzumáciu, ich chuť je však už otázna. „Ako súčasť banánu určite áno. A čo sa týka ich chutnosti, to je už iná otázka,“ potvrdil odborník. „Všeobecne platí, že všetky časti ovocia sú zdravé. Jeme šupky jabĺk, hrušiek a podobne, a mohli by sme jesť aj šupky banánov – vrátane floémových zväzkov – ak nám chutia, ale neexistujú dôkazy, že by boli škodlivé,“ vysvetlil Gillit a dodal, že akákoľvek vláknina je zdravá.