Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 12.1.2025
sk
Ernest
, Erenestína
cz
Pravoslav

Väčšina z nás ich odstraňuje: Vieš však, akú funkciu plnia horké vlákna na banáne?

Otravné vlákna na banáne majú svoj účel.


Väčšina z nás pri lúpaní banánu automaticky odstráni nepríjemné horké vlákna, ktoré pozdĺžne prechádzajú ovocím. Často ich považujeme len za nežiaduce nedokonalosti, ale v skutočnosti majú dôležitú biologickú funkciu. Tieto vlákna, nazývané floémové zväzky, sú kľúčové pre distribúciu živín v banáne počas jeho rastu. Čo všetko o nich ešte nevieme a aký majú význam pre náš organizmus?

Ak ti slovo „floém“ znie známo, pravdepodobne preto, že si sa o ňom učil počas biológie rastlín na základnej škole. Ide o zložité tkanivá, ktoré v rastline transportujú potravu a vodu, zabezpečujúc jej rast tým, že dodávajú potrebné živiny, minerály a vodu, píše portál HuffPost.

Niektorí ľudia nenávidia floémové zväzky natoľko, že im venovali celé blogy. Mnohí z nás im však nevenujú veľkú pozornosť, berieme ich ako len ďalší nezaujímavý aspekt nášho každodenného života. Je tu však ešte jedna vec, ktorú by si mal o nich vedieť.

HuffPost oslovil nutričného špecialistu a viceprezidenta výskumu výživy a riaditeľa Dole Nutrition Institute – Nicholasa D. Gillitta. Pýtali sa ho napríklad, či je medzi floémovými zväzkami a ostatnou jedlou časťou banánu nejaký výživový rozdiel.

„Aj keď sme konkrétne netestovali floémové zväzky, je pravdepodobné, že ich výživová hodnota bude odlišná. Keďže tieto vlákna majú konkrétnu úlohu, pravdepodobne majú špecifickú štruktúru, ktorá podporuje túto úlohu. Očakáva sa, že budú mať iný profil zlúčenín ako bežná jedlá dužina banánu. Pravdepodobne obsahujú viac a rôzne druhy vlákniny a štruktúrnych zložiek potrebných pre ich funkciu. Preto by mali mať odlišný výživový profil pre ľudí,“ povedal Gillit.

„Sú však prítomné v takých malých množstvách v porovnaní s ostatnými časťami banánu, že pokiaľ ich nebudete konzumovať vo veľkých množstvách, nebudú mať vplyv na celkový výživový profil banánu,“ dodal nutričný špecialista.

Shutterstock

Tieto vlákna sú bezpečné na konzumáciu, ich chuť je však už otázna. „Ako súčasť banánu určite áno. A čo sa týka ich chutnosti, to je už iná otázka,“ potvrdil odborník. „Všeobecne platí, že všetky časti ovocia sú zdravé. Jeme šupky jabĺk, hrušiek a podobne, a mohli by sme jesť aj šupky banánov – vrátane floémových zväzkov – ak nám chutia, ale neexistujú dôkazy, že by boli škodlivé,“ vysvetlil Gillit a dodal, že akákoľvek vláknina je zdravá.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vedci skúmali raňajky ľudí, ktorí sa dožívajú 100 rokov. Táto potravina je podľa nich kľúčová


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.