Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 11.1.2025
sk
Malvína
cz
Bohdana, Teodora

Jedno jedlo, tri rôzne ceny. Nové pravidlá DPH prevracajú cenníky reštaurácií hore nohami

Nové pravidlá DPH od roku 2025 zavádzajú tri rôzne sadzby (5 %, 19 % a 23 %) na jedlo podľa spôsobu jeho konzumácie.


Od začiatku roka 2025 sa na Slovensku začal uplatňovať komplexný systém zdaňovania stravovania, ktorý prináša tri rôzne sadzby DPH v závislosti od spôsobu konzumácie jedla. Táto zmena výrazne ovplyvňuje nielen konečné ceny pre zákazníkov, ale aj celý gastrosektor. Téme sa venoval aj portál Noviny.

Rozdielne zdanenie podľa typu služby

Najnižšiu, 5-percentnú DPH, zaplatia zákazníci pri konzumácii priamo v reštaurácii, čo predstavuje výrazné zníženie z pôvodných 10 percent. Pri balenom jedle alebo donáške zabezpečenej samotnou reštauráciou sa uplatňuje 19-percentná sadzba. Najvyššie zdanenie, 23 percent, sa týka donášky prostredníctvom externých kuriérskych služieb.

„Do systému to vnáša a prehlbuje určitú neférovosť a nesystémovosť,“ upozorňuje Filip Kužma, riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa. Podľa odborníkov môže táto zmena viesť k významným rozdielom v cenách rovnakého pokrmu.

Dopady na gastrosektor a spotrebiteľov

Nový systém prináša značnú administratívnu záťaž pre reštaurácie, ktoré musia upraviť svoje pokladničné systémy a prispôsobiť sa novým pravidlám. Mnohé prevádzky zvažujú rôzne stratégie, ako sa vysporiadať s týmito zmenami.

shutterstock

Niektoré reštaurácie sa rozhodli absorbovať časť vyššej DPH, aby mohli zákazníkom ponúknuť rovnaké ceny bez ohľadu na spôsob konzumácie. Iné zase upravujú svoje cenníky podľa jednotlivých sadzieb, čo môže viesť k rozdielnym cenám za to isté jedlo.

Martin Novotný z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska zdôrazňuje: „Vo väčšine krajín Európskej únie nie je rozdiel medzi konzumom priamo v prevádzke alebo formou donášky. Finálne znenie zákona bolo ovplyvnené extrémnym tlakom konsolidačného zadania.“

Odborníci upozorňujú aj na možné riziká daňových únikov a kreatívneho účtovníctva. „Reštaurácia môže zaúčtovať jedlo so sebou v rámci konzumácie na mieste,“ vysvetľuje Kužma. Systém tak môže vytvárať priestor pre rôzne formy daňovej optimalizácie.

Nové pravidlá, ktoré mali pôvodne podporiť návštevy reštaurácií po koronakríze, prinášajú komplikovanejší systém pre všetky zúčastnené strany. Experti sa zhodujú, že bude potrebné sledovať, ako sa situácia vyvinie v praxi a či nebude potrebná novelizácia týchto pravidiel v blízkej budúcnosti.

Mohlo by ťa zaujímať:

Dôležitá zmena: Skupine Slovákov vzniká od 1. januára dôležitá povinnosť


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.