Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Plávame životom s absolútnou istotou, že niektoré veci sú stále a nemenné. A my vám teraz tú istotu úplne zbúrame. Vedeli ste, že kečup nemá nič spoločné s rajčinami alebo že pyramídy postavili normálni roboši a žiadni otroci? Že nie? V tom prípade by ste sa už aj mali pustiť do čítania tohoto článku.

1. Zakázané ovocie v Biblii nebolo jablko

Áno, presne tak. Evine jablko vlastne nemuselo byť Evine jablko. A prečo? Pretože celá Biblia sa prekladala do latinčiny a bolo to práve slovo „malum“, ktorého preklad je tak voľný, že môže byť figou alebo granátovým jablkom alebo dokonca len nejakým abstraktným zlom.

sashe.sk (https://www.sashe.sk/Zuzana.Honsova/detail/adam-a-eva-1)

2. Vlk vyje na mesiac

Hlúposť! Vlky totiž dvíhajú hlavu a vyjú, aby sa zvuk lepšie rozšíril. S mesiacom to nemá nič spoločné.

pexels.com (https://www.pexels.com/photo/animal-cold-color-fog-416118/)

3. Jaskynní ľudia žili v jaskyniach

Tak toto vôbec nie je pravda. Najviac sídiel sa totiž nenašlo v jaskyniach, ale na pláňach. Napríklad sídlo v Tanzánií, ktorého vek historici odhadujú na 1,7 miliónov rokov.

4. Kečup je rajčinová omáčka

Recepty na kečup sa prvýkrát objavili v amerických kuchárskych knihách na začiatku 19. storočia. 200 rokov predtým bola omáčka vyrobená zo sardely, rybieho roztoku, vína, korenia, cesnaku, fazule, vlašských orechov a húb. A odkiaľ kečup prišiel? No z Číny, predsa. Ako väčšina vecí, však?

pexels.com (https://www.pexels.com/photo/tomato-crying-on-tomato-ketchup-160791/)

5. Charles Darwin povedal, že človek pochádza z opice

No on to nikdy priamo nepovedal! On vždy len poukazoval na podobnosť opice s človekom oproti iným druhom.

topky.sk (http://www.topky.sk/cl/13/1455085/Evolucia-stale-pokracuje–Vedci-tvrdia–ze-sa-vyvijame–nas-genofond-meni-rodinu-)

6. Naša planéta má 4 oceány

A viete, že ani toto nie je pravda? A to od roku 2000, kedy sa objavil nový oceán. Nie, nevytvoril sa v roku 2000. Vedci vtedy jednoducho len začali uvažovať, že tento je individuálnym oceánom obmývajúcim brehy Antarktídy. Nazvali ho „Juh na Zemi“ a má 14 morí.

pexels.com (https://www.pexels.com/photo/blue-calm-clouds-natural-415368/)

7. Kone slúžili Indiánom len ako spôsob dopravy

Napriek skutočnosti, že vlasťou moderných koní je Severná Amerika, vymreli tu okolo 6. storočia pred naším letopočtom. Do Ameriky sa vrátili až v 16. storočí spolu s európskymi kolonistami.
Prvými ľuďmi, ktorí používali kone, boli Pueblo Indiáni a začali túto schopnosť odovzdávať iným kmeňom. Avšak omnoho častejšie využívali kone na mäso, nie ako spôsob dopravy.

8. Pyramídy postavili otroci

Pyramídy v Egypte sú pravdepodobne postavené otrokom. Celosvetový výskum však ukázal, že na stavenisku pyramídy pracovali voľní civilní robotníci. Dokonca sa ukázalo, že vytvorili niečo ako súčasné odborové zväzy.

9. Pravá strana mozgu je zodpovedná za tvorivé schopnosti

Ľudia si myslia, že osobnosti, ktorých pravá strana mozgu je rozvinutá, majú tendenciu byť tvorivejšími. A tí, ktorí majú rozvinutú svoju ľavú stranu mozgu, dominujú, majú lepšie analytické a logické schopnosti. Nedávny výskum však tento mýtus úplne zničil. Vedci skúmali 1 011 mozgov. Účastníci boli vo veku od 7 do 29 rokov. Nenašli sa žiadne známky dominancie na ľavej alebo pravej strane mozgu.

10. Alkohol zahrieva telo

Nielen, že ho nezahrieva, on môže telesnú teplotu i drasticky znížiť, vážení! Teplo, ktoré prvotne cítite po pár pohárikoch je klamné a čoskoro pominie.

11. Mozog počas spánku odpočíva

„Potrebujem vypnúť mozog,“ povieme si, keď sa chystáme do postele. No v skutočnosti náš mozog nie je vypnutý ani počas spánku. Výskum na myšiach ukázal, že keď spíme, tak mozog zapne samočistiacu funkciu na vylúčenie toxínov.

pixabay.com (https://pixabay.com/ru/мозг-разум-психология-идея-сердца-2062057/)

Zdrojbrightside.me
Titulná fotkapixabay.com


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.