Počas chrípkovej sezóny sa odporúča zvýšiť príjem vitamínov, najmä konzumáciou sezónneho ovocia a zeleniny. Uviedla to hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová, ktorá zároveň zdôraznila, že kľúčovou súčasťou prevencie je pravidelné umývanie rúk.
„Treba nahradiť v jedálnom lístku niektoré jedlá čerstvou zeleninou, čerstvým ovocím, skôr ich uprednostniť pred tými tepelne upravovanými,“ ozrejmila Červeňová.
Doplnila, že ľudia by mali uprednostniť zeleninu a ovocie dostupné v našom regióne, ako napríklad kyslú kapustu, jablká či mrkvu. Zároveň zdôraznila, že základné hygienické návyky pri respiračných ochoreniach by si mali osvojovať už malé deti.
„V prvom rade utieranie si nošteka do jednorazových vreckoviek, poprípade kýchanie do lakťovej jamky,“ podotkla.
Hlavná hygienička uviedla, že v tomto období je nárast chrípkových ochorení prirodzený. Spresnila, že v súčasnosti v populácii najčastejšie cirkulujú chrípkové vírusy typu A, nasledované typom B.
„V prípade vzniku lokálnych epidémií dôjde k zatváraniu predškolských a školských zariadení, či už na základe zváženia právomoci riaditeľa školy, poprípade rozhodnutia regionálneho hygienika,“ poznamenala.