V roku 2024 dosiahli najvyššie priemerné platby za obedy obyvatelia Košického kraja, kde priemerná suma predstavovala 9,16 eura. Tento región si udržal prvenstvo z predchádzajúceho roka 2023, keď priemerná platba dosahovala 8,80 eura. O zaujímavosti informuje agentúra TASR.
Tieto údaje pochádzajú z TRC indexu spoločnosti Edenred, ktorý zahŕňa kompletné výdavky za jedlo, občerstvenie a kávu platené zamestnaneckou stravovacou kartou. Celoslovenský priemer sa v roku 2024 ustálil na hodnote 8,30 eura.
V rebríčku krajov sa na druhej pozícii umiestnil Nitriansky kraj s priemernou platbou 8,89 eura, nasledovaný Trnavským krajom s hodnotou 8,80 eura. Ďalšie poradie pokračovalo Žilinským (8,62 eura), Banskobystrickým (8,36 eura), Prešovským (8,33 eura) a Bratislavským krajom (8,10 eura). Najnižšie výdavky na stravovanie boli zaznamenané v Trenčianskom kraji s priemernou sumou 6,73 eura.
Fenomén Bratislavského kraja a vývoj cien
Zaujímavým javom je relatívne nízka pozícia Bratislavského kraja. Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred k tomu uviedla: „To, že Bratislavský kraj nepatrí z pohľadu útraty za obedy medzi najdrahšie, považujeme za fenomén, ktorý môže byť spôsobený viacerými faktormi. Za kľúčovú považujeme vyššiu konkurenciu gastroprevádzok a väčšie množstvo zákazníkov počas obeda. Rolu zohráva aj efektivita a centralizácia nákupov. Ukazuje sa, že na cenu obedov má vplyv aj rozvinutosť kraja a jeho infraštruktúra.“
Medziročná analýza odhalila nárast platieb v šiestich krajoch, pričom najvýraznejší nárast zaznamenal Nitriansky kraj (o 71 centov). Naopak, pokles bol zaznamenaný v Prešovskom kraji (o 6 centov) a Trenčianskom kraji (o 85 centov).
V porovnaní s rokom 2019, posledným pred pandémiou, došlo k významnému nárastu cien vo všetkých krajoch. Najväčší nárast zaznamenal Košický kraj (o 3,49 eura), nasledovaný Trnavským (o 3,14 eura) a Prešovským krajom (o 2,91 eura). Celkovo sa celoslovenský priemer od roku 2019 do roku 2024 zvýšil o 45%, z 5,73 eura na súčasných 8,30 eura.
Bachratá zdôraznila význam podpory zamestnancov: „S rastom cien môže zamestnávateľ pomôcť svojim zamestnancom napríklad zvýšením príspevkov na stravné alebo inými nefinančnými benefitmi. Naše prieskumy dokazujú, že zamestnanci, ktorí cítia, že sa zamestnávateľ o nich stará, sú lojálnejší, pracujú lepšie a nepomýšľajú na zmenu práce.“