Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 23.2.2025
sk
Roman, Romana
cz
Svatopluk

Tak toto už do úst nedáš. Obľúbené jedlo Slovákov sa vyrába naozaj nechutným spôsobom

Patrí toto jedlo k tvojim obľúbeným?


Ak si bol doteraz fanúšikom krabích tyčiniek, možno na ne po tomto změníš názor. Na sociálnych sieťach sa totiž šíri video z ich výroby, ktoré vyvolalo medzi ľuďmi vlnu znechutenia. Mnohí v komentároch tvrdia, že sa im v budúcnosti budú vyhýbať a krabie tyčinky už viac do úst nedajú. Video nájdeš na konci článku.

Podľa portálu Bored Panda väčšina krabích tyčiniek v skutočnosti neobsahuje pravé krabie mäso, hoci to ich názov naznačuje. Zvyčajne sú vyrobené zo škrobu a mletých zvyškov bielej ryby, no s pravým krabom nemajú veľa spoločného.

Takto sa vyrábajú krabie tyčinky

Červenú farbu krabím tyčinkám dodáva potravinárske farbivo. Často sa používajú v rôznych šalátoch či sushi, no mnohí ľudia si ani neuvedomujú, ako často s nimi prichádzajú do kontaktu. Hoci ich výrobný proces nie je nijak zvlášť zložitý, u mnohých vyvoláva odpor. Mnohých znechucuje najmä to, že hmota použitá pri výrobe pripomína stavebný materiál.

Podľa Národnej databázy živín Ministerstva poľnohospodárstva USA sú krabie tyčinky prevažne zložené z vody. Obsahujú len 15 % bielkovín, 6,85 % sacharidov a iba 0,9 % tukov, čo ich nutrične radí pod skutočné rybie produkty.

surimi krabie tyčinky
Shutterstock

Aká je história krabích tyčiniek?

Krabie tyčinky, známe aj ako surimi tyčinky, majú svoj pôvod v Japonsku, kde sa technika spracovania rýb nazývaná surimi používa už stáročia. Surimi v preklade znamená „mleté mäso“ a pôvodne sa vyrábalo z čerstvo ulovených rýb, ktoré sa rozdrvili, premyli a zmiešali s prísadami na zachovanie chuti a konzistencie. Tento proces sa začal používať ešte v 12. storočí a časom sa zdokonaľoval.

Moderné krabie tyčinky, ako ich poznáme dnes, vznikli v 70. rokoch 20. storočia, keď japonská spoločnosť Sugiyo vyvinula recept na imitáciu krabieho mäsa pomocou surimi a potravinárskych prísad. Tento produkt si rýchlo získal popularitu v Japonsku a neskôr sa rozšíril do celého sveta. V 80. a 90. rokoch sa krabie tyčinky začali masovo vyrábať a vyvážať do Európy, Severnej Ameriky a ďalších krajín.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.