Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave zdôrazňujú mimoriadny význam kapusty v našom jedálničku, najmä počas zimných mesiacov. Tento tradičný pokrm by sme mali zaradiť do nášho jedálneho lístka pravidelne, optimálne každý deň.
Kyslá kapusta vyniká svojím bohatým nutričným profilom, pričom už porcia 200 gramov poskytuje telu potrebné množstvo bioaktívnych látok. „Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B,“ vysvetľuje Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
Výnimočné zdravotné benefity kyslej kapusty
Fermentovaná kapusta predstavuje skutočnú vitamínovú bombu. „Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie. Je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, B3, B5, B6 a B12 a minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík, má vysoký obsah antioxidantov a fytonutrientov,“ objasňuje odborníčka.

Medzi ďalšie významné zložky patrí kyselina listová (vitamín B9) a vláknina. Kvasená kapusta disponuje protizápalovými a antibiotickými účinkami, pričom pozitívne ovplyvňuje aj fungovanie mozgu a nervovej sústavy. „Kvasená kapusta je dokonalým zdrojom živých probiotík a enzýmov. Vďaka fermentácii sú v ľudskom tele tieto cenné zložky veľmi dobre prijímané,“ dodáva Klinčáková.
Je však potrebné dbať na umiernenú konzumáciu, keďže nadmerné množstvo môže vyvolať tráviace ťažkosti alebo nadúvanie. Napriek tomu zostáva kyslá kapusta jedným z najzdravších zimných pokrmov, ktorý by nemal chýbať v našom jedálničku.