Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 19.4.2024
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav

V prípade muzikálov či hudobných filmov sa niekedy stretneme s tým, že herci a herečky svoje spevácke čísla neodspievajú sami. Dôvody môžu byť rôzne. Buď si nie sú takí istí kvalitou svojho spevu, alebo tvorcovia rozhodnú, že potrebujú skôr školených odborníkov. Podobne to bolo aj v prípade týchto 10 hercov a herečiek.

Zahrali si síce postavy, pre ktoré je spev všetkým, ale spevácke vystúpenia radšej prenechali profesionálom.

1. Natalie Wood (West Side Story)

Legendárny muzikál West Side Story od Roberta Wisea a Jeromea Robbinsa pravdepodobne netreba príliš predstavovať. Držiteľ 10 Oscarov (z 11 nominácií) je modernou variáciou na Rómea a Júliu od Williama Shakespearea. Príbeh sa odohráva v New Yorku, kde spolu bojujú dva pouličné gangy. Čo sa stane, ak sa príslušníci znepriatelených gangov do seba zamilujú?

Jednu z hlavných úloh si vo filme zahrala Natalie Wood, ktorá pôvodne chcela svoje čísla aj odspievať. Napokon sa ale tvorcovia rozhodli, že do filmu použijú verziu piesní od speváčky Marni Nixon.

2. Wendy Makkena (Sestra v akcii)

Muzikálová komédia Sestra v akcii od Emilea Ardolina sa v čase svojej premiéry stretla s veľkým úspechom. Relatívne pozitívne boli aj recenzie. Príbeh barovej speváčky Deloris (Whoopi Goldberg), ktorá sa musí ukryť do kláštora a predstierať, že je katolíckou mníškou, si našiel veľa fanúšikov aj v našich končinách.

Vo vedľajšej úlohe sa vo filme predstavila aj výborná Wendy Makkena, ktorá si zahrala utiahnutú mladú mníšku. Tá ale napokon pri speve všetkých prekvapila úžasným hlasom. Wendy ale tieto náročné čísla neodspievala. Spev jej síce problém nerobil, ale rola si vyžadovala profesionálne trénovanú speváčku. Takže jej hlas bol nahradený Andreou Robinson.

3. Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Hudobná biografická dráma Bohemian Rhapsody od Bryana Singera síce kritikov tak úplne nenadchla, ale diváci si ju okamžite zamilovali. Išlo o obrovský finančný úspech a snímka napokon hviezdila aj na Oscaroch (odniesla si celkom 4 sošky). Ako naznačuje už názov, vo filme sme mali možnosť vidieť životný príbeh legendárneho speváka Freddieho Mercuryho (Rami Malek) a skupiny Queen.

Výzvou, pravdaže, boli hudobné čísla. Všetci vieme, že Mercuryho hlas sa proste napodobniť nedá, a vedomý si toho bol aj Malek. Ako sa to vyriešilo? Tvorcovia proste urobili mix archívnych nahrávok Freddieho a speváka Marca Martela, ktorý má veľmi podobný hlas ako Mercury. Výsledok bol naozaj impozantný.

4. Rebecca Ferguson (Najväčší showman)

Výborná muzikálová dráma Najväčší showman od Michaela Graceyho bola finančným úspechom, hoci kritici nad ňou krčili nosom. Divákom sa ale príbeh P. T. Barnuma (Hugh Jackman) a jeho cirkusu mimoriadne páčil a film si odniesol aj jednu nomináciu na Oscara (za najlepšiu pieseň).

Vo filme si zahralo niekoľko veľmi schopných hercov, ktorí boli zároveň ostrieľaní speváci (okrem Jackmana to boli napríklad Zendaya či Zac Efron). Niektorí z nich ale mali so spevom problém. To bol prípad Rebeccy Ferguson, ktorá stvárnila švédsku speváčku Jenny Lind. Hlasovo teda za herečku zaskočila Loren Allred.

5. Zac Efron (High School Musical)

Toto možno bude pre viacerých prekvapenie. Zac Efron síce so spevom nemá žiadne problémy, ale v prípade prvého dielu muzikálovej romantickej komédie z prostredia stredoškolákov High School Musical sme pri hudobných číslach jeho hlas nepočuli. Zaujímavé na tom je, že Efron svoje časti skutočne sám naspieval, ale tvorcovia ich napokon nepoužili.

Namiesto nich zvolili spev Drewa Seeleyho. Pri ďalších dvoch dieloch si ale Efron už dupol a vynútil si, aby diváci pri speváckych číslach počuli jeho hlas.

6. Audrey Hepburn (My Fair Lady)

Snímka My Fair Lady od Georgea Cukora patrí medzi uznávané muzikálové klasiky. Z 12 nominácií na Oscara si odniesla 8 sošiek a treba dodať, že absolútne zaslúžene. Hlavnú úlohu vo filme si zahrala aj Audrey Hepburn, ktorá stvárnila kvetinárku Elizu Doolittle, ktorá prevráti život naruby profesorovi lingvistiky a principiálnemu starému mládencovi Henrymu Higginsovi (Rex Harrison).

Snímka sa, pravdaže, môže pochváliť aj celým radom skvelých piesní. Samotná Hepburn však svoje čísla neodspievala, namiesto nej sme mohli počuť hlas profesionálnej speváčky Marni Nixon.

7. Christopher Plummer (The Sound of Music)

Aj snímka The Sound of Music od Roberta Wisea patrí k muzikálovej klasike. Film na box office priam hviezdil, kritici boli tiež relatívne spokojní a snímka si odniesla 5 Oscarov. Príbeh sa točí okolo mladej novicky Marie (Julie Andrews), ktorá začne pracovať ako guvernantka v rodine námorného kapitána Von Trappa (Christopher Plummer).

V tomto prípade bol hlasovo nahradený Christopher Plummer. V scéne, keď jeho postava spieva pieseň Edelweiss, zaňho spevácky zaskočil Bill Lee.

8. Jonathan Taylor Thomas (Leví kráľ)

Animované disneyovky sú klasickým príkladom toho, že dialógy a piesne majú na starosti rôzni herci. Inak to nebolo ani v prípade kultového Levieho kráľa. V ňom malého Simbu nahovoril Jonathan Taylor Thomas, lenže v prípade piesní ho zaskočil Jason Weaver.

Nebol ale jediný, podobná náhrada sa našla napríklad aj za Matthewa Brodericka (dospelý Simba), za ktorého piesne odspieval Joseph Williams.

9. George Clooney (Braček, kde si?)

Výborná hudobná komédia Braček, kde si? od bratov Coenovcov rozpráva príbeh troch zločincov (George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson), ktorým sa podarí utiecť z väzenia. Následne putujú vidieckym prostredím Mississippi, musia si poradiť s Ku Klux Klanom, sirénami a popri tom stihnú nahrať skvelú folkovú skladbu, ktorá sa stane obrovským hitom.

Film bol prijatý pozitívne a odniesol si aj dve nominácie na Oscara (za adaptovaný scenár a kameru). Sám George Clooney bol podľa svojich slov pripravený pieseň odspievať, ale tvorcom sa jeho hlas do filmu nehodil. Danú pieseň teda naspieval spevák Dan Tyminski.

10. Marion Cotillard (Edith Piaf)

Životopisná dráma Edith Piaf od Oliviera Dahana rozpráva životný príbeh legendárnej rovnomennej speváčky, ktorú si zahrala úžasná Marion Cotillard. Za svoj výkon si odniesla chválu kritikov aj mnoho cien, vrátane Oscara. Pokúsiť sa však napodobniť genialitu skutočnej Edith Piaf by bolo veľmi náročné a rizikové.

Tvorcovia sa teda rozhodli pre najjednoduchšie riešenie. Použili originálne nahrávky skutočnej Edith Piaf.

Tento clanok ti prinasa CINEMAX
Tento clanok ti prinasa CINEMAX

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.