Dubajské čokolády nie sú plné pistácií, ale plné plesní. Rozsiahlym testom nevyhovelo až 96 % vzoriek

Neprajníci tejto "pochúťky" by povedali, že tajomstvo zeleného sfarbenia plnky bolo odhalené.


Obľúbená dubajská čokoláda, ktorá sa v posledných mesiacoch stala virálnym hitom na sociálnych sieťach, vyvoláva vážne obavy o bezpečnosť spotrebiteľov. Rozsiahle laboratórne testy v Nemecku odhalili znepokojujúce výsledky, pričom až 96 % vzoriek z krajín mimo EÚ nevyhovelo stanoveným normám. Problémy sa týkajú najmä prítomnosti škodlivých látok a nedostatočnej hygieny pri výrobe. Tému priniesol nemecký Bild.

Úrady v spolkovom štáte Severné Porýnie-Vestfálsko analyzovali 103 vzoriek čokolády pôvodom z Turecka, Spojených arabských emirátov, Jordánska a Nemecka. Zatiaľ čo domáce nemecké produkty nevyhoveli v 38 % prípadov, situácia pri importovaných výrobkoch bola dramaticky horšia.

„Vzorky z tretích krajín boli v 96 % prípadov nevyhovujúce, pri nemeckých produktoch to bolo 38 %,“ uviedol Wilhelm Deitermann, hovorca krajinského úradu pre ochranu prírody, životného prostredia a spotrebiteľov v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Toxické plesne a neoznačené alergény

Jedným z najvážnejších zistení bola prítomnosť mykotoxínov – jedovatých látok produkovaných plesňami, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Tieto nebezpečné látky sa našli v 13 % vzoriek z importovaných krajín, zatiaľ čo v nemeckých vzorkách neboli zistené. Dodatočné testy v Düsseldorfe však odhalili zvýšené hodnoty mykotoxínov aj v dvoch z desiatich testovaných nemeckých výrobkov.

Dlhodobé vystavenie mykotoxínom môže viesť k poškodeniu pečene, obličiek, kože a slizníc či k oslabeniu imunitného systému.

Testy tiež odhalili ďalšie závažné nedostatky:

  • Z 21 vzoriek testovaných na prítomnosť farbív malo 16 vzoriek pozitívny nález, pričom pri 10 z nich chýbalo povinné upozornenie.
  • V 5 z 15 testovaných vzoriek sa našli nedeklarované alergény.
  • Pri troch produktoch označených ako „mliečna čokoláda“ sa nepodarilo preukázať prítomnosť mliečneho tuku.
  • Takmer 5 % vzoriek obsahovalo zvýšené množstvo enterobaktérií, ktoré môžu spôsobovať infekcie.
Shutterstock

Problémy aj v ďalších spolkových krajinách

Podobné znepokojujúce výsledky hlásili aj kontrolné úrady v iných častiach Nemecka. V Sasku-Anhaltsku testy odhalili čokoládu, v ktorej bolo kakaové maslo nahradené lacnejšími tukmi a obsahovala vysoké množstvo koliformných baktérií.

Hannoverské úrady museli dokonca nariadiť zatvorenie výrobného závodu kvôli vážnym hygienickým nedostatkom. V Bavorsku analýza 20 vzoriek ukázala, že 12 z nich obsahovalo nedeklarované alergény ako arašidy a sezam.

Úrady v Bádensku-Württembersku už v decembri stiahli z obehu dubajskú čokoládu kontaminovanú plesňami a plánujú zverejniť výsledky nových testov v priebehu marca.

Tieto zistenia predstavujú vážne varovanie pre spotrebiteľov, ktorí by mali zvážiť riziká spojené s konzumáciou importovaných cukroviniek, najmä tých, ktoré nepochádzajú z krajín s prísnymi potravinovými normami.

Mohlo by ťa zaujímať:

Zabudni na dubajskú čokoládu, novým hitom je „anjelska čokoláda“. Jej cena je šialená


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné