Zdroj: ©Shutterstock

Nechceš vedieť, odkiaľ sa berie vanilková príchuť. Fakty o jedle, ktoré ťa šokujú

Krém na opaľovanie v donutoch, hmyzie výlučky na cukríkoch alebo rádioaktívny banán.

Potraviny našej dennej spotreby, ktoré si môžeme kúpiť v obchode, objednať v reštaurácii alebo zaobstarať iným modernejším spôsobom, majú svoju temnejšiu stránku, ktorú síce výrobcovia netaja, ale, logicky, sa ňou nikde ani nechvália. Jedlo je nevyhnutnou súčasťou života a výrobcovia majú oprávnený dojem, že v očiach spotrebiteľa by jeho cena klesla, ak by širšia verejnosť poznala niektoré tajné receptúry.

Celkom určite máš svoje obľúbené jedlá – možno aj tie nezdravé jedlá, chuťovky z detstva alebo skrátka niečo, čo máš radšej ako bežné jedlo. A možno túto svoju „pochutinu“ nájdeš aj v zozname, ktorý sme ti pripravili. Dobrú chuť! 

Pri čítaní postupuj opatrne a na vlastné riziko. Možno sa totiž už nikdy nebudeš pozerať na jedlo rovnakým spôsobom ako doteraz.

Malinová a vanilková príchuť môže pochádzať z análnych žliaz bobra

Bobry produkujú kastoreum – látku, ktorá sa niekedy používa ako potravinová prísada. Vylučujú ho zo svojich análnych žliaz a používajú ho na označenie svojho územia. Kastoreum obsahuje jemné tóny jahôd, malín a vanilky. Tento pach je teda vlastne celkom príjemný.

Vďaka svojej príťažlivej vôni môže byť kastoreum použité v parfumoch a iných vonných prípravkoch spolu s potravinárskymi arómami. Americký úrad pre potraviny a liečivá ho považuje za bezpečný, ale náklady s ním spojené spôsobili pokles jeho použitia v potravinárstve. V roku 2011 päť svetovo najväčších spoločností, ktoré vyrábajú vanilkové príchute, uviedlo, že nepoužili pri výrobe kastoreum. Takže ak si v lete dopraješ vanilkovú zmrzlinu, spomeň si na toho milého bobra, vďaka ktorému máš pocit, že si si doprial niečo „príjemné“.

V arašidovom masle môžu byť chĺpky hlodavcov

V USA je spotreba arašidového masla omnoho vyššia ako v Európe či dokonca vo zvyšku sveta. Vo svojich usmerneniach o potravinách Americký úrad pre potraviny a liečivá uvádza, že arašidové maslo môže obsahovať 30 alebo viac úlomkov hmyzu na 100 gramov výrobku. Okrem toho je na 100 gramov arašidového masla prijateľný jeden chlp z hlodavca.

Čiže ak máš pred sebou 300-gramové balenie tejto pochúťky, môže obsahovať až tri chlpy hlodavcov. A je to vraj úplne normálne.

Shutterstock

Šalátový dresing obsahuje rovnaké farbivo ako opaľovací krém

Dresing je obľúbený doplnok na šalátoch, grilovanom mäse, hranolčekoch a mnohých ďalších jedlách. Zložkou, ktorá robí dresing bielym, je oxid titaničitý, ktorý môže dodať pleťovým produktom ich krásny biely vzhľad – hlavne opaľovacím krémom. Oxid titaničitý bol prvýkrát použitý na sfarbenie do biela v roku 1923 a našiel uplatnenie v priemyselných farbách, keramike, textíliách a výrobkoch osobnej starostlivosti.

Napríklad spoločnosť Dunkin‘ Donuts až v roku 2015 odstránila oxid titaničitý zo svojich produktov. V máji 2020 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín rozhodol, že oxid titaničitý sa už nepovažuje za bezpečný v potravinách.

Hrozienka patria medzi najšpinavšie potraviny na planéte

Je všeobecne známe, že sušené hrozienka sa v niektorých prípadoch sušia na slnku. Aj keď tento proces môže byť zdĺhavý, umelé svetlo a pridané teplo urýchľujú schnutie, ale žiadajú si vyššie náklady výrobcu.

Proces vysušenia hrozna priťahuje hmyz a ponecháva ovocie vystavené špine, piesku a iným časticiam. Na boj proti hmyzu sa používajú pesticídy a insekticídy a nie vždy sa tieto látky pri spracovaní dokonale omyjú. Drvivá časť testovaných hrozienok v USA je kontaminovaná dvoma alebo viacerými pesticídmi. Ako je to v Európe?

Shutterstock

Cukrárska glazúra z výlučkov hmyzu

Cukrárska glazúra známa ako šelak je práve tá prísada, ktorá udržuje cukríky a iné sladkosti lesklé. Je to vlastne niečo ako povrchový lak. Názov šelak je odvodený od výlučkov chrobáka Kerria lacca.

Samičky hmyzu prijímajú šťavu zo špecifických druhov stromov – často z čeľade Fabaceae alebo z rodu Rosales. Absorbujú ho ako potravu, kladú vajíčka a potom vylučujú šťavu. Keď sa okolitý vzduch spája s týmito výlučkami, stáva sa tvrdým a chráni vajíčka. Práve v tomto okamihu pracovníci zbierajú povlak zo stromov a spracovávajú ho na rôzne produkty.

Napríklad značka Skittles odstránila šelak zo svojho produktu v roku 2009, ale mnohé iné výrobky stále obsahujú farbivo odvodené z karmínu, ktorý pochádza z hmyzu.

Odporúčame prečítať:

Lidl prekvapil nečakanou novinkou. Nový produkt vyvolal vášne a rozdelil zákazníkov na dva tábory

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné