Párky sú už dlho bežnou súčasťou obchodných regálov a typickej výbavy každej domácnosti. Ak už nie sú peniaze, dáš si párky. Keď sa ti nechce robiť nič komplikované, dáš si párky. Väčšina ľudí však zabúda na to, že aj tieto podlhovasté kúsky mletého mäsa sa musia nejak vyrábať. Web Interez upozornil na virálne video z roku 2023, v ktorom sa výroba párkov ukazuje v dokonale odhaľujúcom svetle.
Ak v ústach prežúvaš kvalitný párok, tak vieš, že jeho obal pozostáva z čriev – vďaka čomu sa dá zjesť aj jeho obal. Obsah náplne čreva vzniká zmiešaním rôznych ingrediencií vrátane mletého mäsa a rôznych korenín. Virálne video ukazuje, ako sa takýto výrobok spracováva. Ľudia z neho nie sú veľmi nadšení. Možno nastáva čas pridať sa k vegetariánom?
Obyčajné párky a ich neobyčajná výroba
Na počiatku existuje rozomleté mäso. To sa potom ochucuje, pridáva sa doň voda a ďalšie ingrediencie. Na základe požiadaviek kvality a typu párku sa potom doňho hádže aj múka, rastlinné náhrady mäsa, no niekedy aj mechanicky oddelené mäso známe ako separát. Človek sa vďaka tomu môže pri jedení menej kvalitných párkov stretnúť s čiastočkami kostí.
Už len z tohto popisu je asi jasné, že proces výroby párkov nemusí byť čistá robota. Mäso je potrebné rozomlieť, ochutiť, pridať prídavné látky a potom prichystať črevá na plnenie. Aj keď nejde o najkrajšiu prácu a najelegantnejšie produkty, aj párky musia spĺňať kopu hygienických štandardov. Výrobca predsa zodpovedá za kvalitu.
Ešte jedna kuriozita ako „čerešnička na párku“ – Interez píše, že samotné slovo „párok“ vzniklo z tradičného spôsobu výroby, keď sa zmes v čreve preväzovala a vytvárali sa tak dvojice, čiže páry, z čoho vzniklo pomenovanie párky. Párky pritom nie sú jedinou klasickou potravinou, ktorá sa vyrába dosť nechutným spôsobom.