Spôsob výroby obyčajných párkov desí ľudí na internete. Väčšina prehodnotí ich konzumáciu

Párok po prečítaní tohto článku už nikdy nebude chutiť tak ako kedysi.


Párky sú už dlho bežnou súčasťou obchodných regálov a typickej výbavy každej domácnosti. Ak už nie sú peniaze, dáš si párky. Keď sa ti nechce robiť nič komplikované, dáš si párky. Väčšina ľudí však zabúda na to, že aj tieto podlhovasté kúsky mletého mäsa sa musia nejak vyrábať. Web Interez upozornil na virálne video z roku 2023, v ktorom sa výroba párkov ukazuje v dokonale odhaľujúcom svetle.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ak v ústach prežúvaš kvalitný párok, tak vieš, že jeho obal pozostáva z čriev – vďaka čomu sa dá zjesť aj jeho obal. Obsah náplne čreva vzniká zmiešaním rôznych ingrediencií vrátane mletého mäsa a rôznych korenín. Virálne video ukazuje, ako sa takýto výrobok spracováva. Ľudia z neho nie sú veľmi nadšení. Možno nastáva čas pridať sa k vegetariánom?

Obyčajné párky a ich neobyčajná výroba

Na počiatku existuje rozomleté mäso. To sa potom ochucuje, pridáva sa doň voda a ďalšie ingrediencie. Na základe požiadaviek kvality a typu párku sa potom doňho hádže aj múka, rastlinné náhrady mäsa, no niekedy aj mechanicky oddelené mäso známe ako separát. Človek sa vďaka tomu môže pri jedení menej kvalitných párkov stretnúť s čiastočkami kostí.

Mohlo by ťa zaujímať:

Na Slovensku ich milujeme, no často robíme túto chybu. Šéfkuchár radí, ako správne uvariť párky

Už len z tohto popisu je asi jasné, že proces výroby párkov nemusí byť čistá robota. Mäso je potrebné rozomlieť, ochutiť, pridať prídavné látky a potom prichystať črevá na plnenie. Aj keď nejde o najkrajšiu prácu a najelegantnejšie produkty, aj párky musia spĺňať kopu hygienických štandardov. Výrobca predsa zodpovedá za kvalitu.

Ešte jedna kuriozita ako „čerešnička na párku“ – Interez píše, že samotné slovo „párok“ vzniklo z tradičného spôsobu výroby, keď sa zmes v čreve preväzovala a vytvárali sa tak dvojice, čiže páry, z čoho vzniklo pomenovanie párky. Párky pritom nie sú jedinou klasickou potravinou, ktorá sa vyrába dosť nechutným spôsobom.


Tagy:
REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné