Taliani sú považovaní za majstrov v príprave cestovín a často tvrdia, že voda na ich varenie by mala byť slaná ako morská. Nové výskumy však naznačujú, že pridávanie soli do vody na cestoviny môže predstavovať zdravotné riziko.
Vedci publikovaní v odbornom časopise ACS Environmental Science & Technology zistili, že kombinácia chloramínov (používaných pri úprave vody) a jódovanej soli môže viesť k vzniku škodlivých vedľajších látok – tzv. trihalometánov. Tieto látky je síce možné odstrániť filtráciou alebo varením vody, no len za predpokladu, že neobsahuje jódovanú soľ.
Trihalometány síce v nízkych koncentráciách nepredstavujú vážne riziko, no vo vyššom množstve môžu mať vážne zdravotné dôsledky. Spájajú sa s rizikom vzniku rakoviny, poškodením pečene, obličiek či štítnej žľazy.
Pri varení cestovín sa preventívne drž týchto pravidiel:
- cestoviny varievaj len bez pokrievky
- zakaždým ich dôkladne sceď z vody, v ktorej sa varili
- potrebnú soľ pridaj, až keď sa dovaria
- ak chceš soliť už za varu, použi namiesto jódovanej soli nejakú inú, napr. himalájsku alebo bez jódu
Varenie cestovín bez pokrievky umožňuje, aby sa škodlivé látky odparili, a tým sa ich na povrchu cestovín zachytí menej. Podobný efekt má aj opláchnutie cestovín po uvarení – pomáha odstrániť zvyšky týchto látok.

Ak chceš cestoviny soliť, najbezpečnejšie je urobiť to až po dovarení, pretože vtedy už nevznikajú trihalometány. Ak však preferuješ solenie počas varenia, siahni po himalájskej alebo nejódovanej soli – práve jód v kombinácii s upravenou vodou môže byť zdrojom zdravotných rizík.