Pivu hrozí kríza, akú sme nezažili desaťročia. Zlatý mok môže začať chutiť ako vývar zo slamy

Klimatické zmeny ohrozujú pivovarnícku tradíciu.


Suchá jar a dlhodobé klimatické zmeny začínajú vážne ovplyvňovať kvalitu sladovníckeho jačmeňa v Česku, čo môže mať dramatické dôsledky pre domáce pivovarníctvo. Poľnohospodári čelia problémom s nedostatočnou vlhkosťou pôdy, čo vedie k zníženiu nielen množstva úrody, ale aj jej kvality potrebnej na výrobu piva. O téme informoval český portál Novinky.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Hlavným problémom je nadmerný obsah dusíkatých látok v zrnách jačmeňa, ktorý vzniká v dôsledku nedostatku vody počas vegetačného obdobia. Takýto jačmeň nie je vhodný na výrobu kvalitného piva, čo núti pivovary hľadať alternatívne riešenia. Situácia je natoľko vážna, že mnohí farmári zvažujú upustenie od pestovania tejto plodiny kvôli jej klesajúcej ekonomickej rentabilite.

Inovatívny prístup cez medziplodiny

Riešenie problému hľadajú výskumné tímy z Mendelovej univerzity v Brne a Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe v spolupráci s Plzenským Prazdrojom. Na testovacích plochách v troch lokalitách experimentujú s revolučným prístupom. Po zbere jačmeňa namiesto tradičného nechávania polí ladom vysievajú medziplodiny ako kukuricu a slnečnicu.

Koreňový systém týchto rastlín pomáha zadržiavať prirodzenú vlhkosť v pôde počas zimných mesiacov. Na jar sa medziplodiny zaorú pred novou sejbou jačmeňa, čím sa vytvorí priaznivejšie prostredie pre rast kvalitnej plodiny.

Shutterstock

Výsledky si vyžadujú trpezlivosť

Prvé testy ukázali, že výnosy a kvalita sú zatiaľ porovnateľné s tradičnými metódami, no vedci upozorňujú na potrebu dlhodobého pohľadu. Pôda potrebuje čas na adaptáciu – celý proces transformácie môže trvať až osem rokov. Zmysluplné výsledky sa očakávajú najskôr v roku 2027.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ak sa Česko chce udržať ako krajina s tradíciou kvalitného piva vyrábaného z domácich surovín, hľadanie udržateľných poľnohospodárskych riešení sa stáva nevyhnutnosťou v boji proti klimatickým zmenám.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najlepší druh piva na svete. Slováci budú z výsledkov prekvapení, Česko má dôvod na radosť


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné