Reďkovka je nenápadná, no mimoriadne prospešná koreňová zelenina. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava patrí medzi potraviny, ktoré by si mali nájsť miesto v jedálničku najmä počas jari a leta. Obsahuje množstvo látok s priaznivým vplyvom na zdravie – najmä vitamín C, antioxidanty a dôležité minerály.
Najcennejšou z odrôd je čierna reďkovka, ktorá vyniká vysokým obsahom draslíka, dôležitého pre činnosť srdca a svalov. Okrem toho obsahuje horčičné silice, ktoré jej dodávajú charakteristickú štipľavú chuť.
Vláknina, nízky glykemický index aj detoxikačné účinky
Reďkovka priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt. Vláknina podporuje peristaltiku čriev, zlepšuje trávenie a prispieva k celkovému komfortu po jedle. Konzumácia reďkoviek podporuje aj tvorbu žlče, čím má pozitívny vplyv na pečeň a žlčník. Prítomnosť draslíka zase prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému.

Podľa odborníčky Kataríny Blažovej z RÚVZ môže pravidelné zaradenie reďkovky do jedálnička zmierniť zápalové prejavy ako sú akné alebo ekzémy. Má nízky glykemický index, a tak je vhodná aj pre ľudí s potrebou stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Pozitívne účinky má najmä šťava z čiernej reďkovky. Pôsobí pri tráviacich problémoch ako nadúvanie, zápcha či pocit ťažoby. Tradične sa používa aj na kašeľ vo forme domáceho sirupu.
RÚVZ odporúča konzumovať reďkovku čerstvú – v šalátoch, nátierkach alebo ako prílohu. Pri niektorých diagnózach však treba byť opatrný. Blažová upozorňuje, že šťava z reďkovky nie je vhodná počas tehotenstva, pri poruchách štítnej žľazy a žalúdočných vredoch.