Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

Na Slovensku žije celkovo 8434 vojnových veteránov

V histórii Slovenska bolo priznané postavenie vojnového veterána celkovo 9957 ľudom.


Na Slovensku žije celkovo 8434 vojnových veteránov, z toho z obdobia druhej svetovej vojny je 44. Novodobých veteránov žije na Slovensku 8390. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková v súvislosti s dnešným Dňom vojnových veteránov. Celkový počet žijúcich účastníkov národného boja za oslobodenie je 298. Nie všetci majú totiž priznané postavenie vojnového veterána. V histórii Slovenska bolo priznané postavenie vojnového veterána celkovo 9957 ľudom.

Deň vojnových veteránov sa pripomína celosvetovo 11. novembra. Dátum bol vybraný symbolicky. Ako vysvetlil Vojenský historický ústav na svojej internetovej stránke, 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiégne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. Straty na ľudských životoch, ktoré si táto „Veľká vojna“ vyžiadala, nemali dovtedy obdobu v celých ľudských dejinách. Zo 65 miliónov vojakov mobilizovaných všetkými bojujúcimi štátmi ich bolo 8 miliónov zabitých a ďalších 21 miliónov zranených alebo doživotne zmrzačených.

V krajinách Commonwealthu si 11. november pripomínajú pod oficiálnym názvom Remembrance Day (Deň pamäti) a tiež aj ako Poppy Day (Deň červených makov), v Spojených štátoch ako Veterans Day (Deň veteránov), vo Francúzsku, či Belgicku ako Jour de l’Armistice (Deň prímeria) alebo tiež pod názvom Jour du Souvenir (Deň pamäti) a v Holandsku ako Wapenstilstandsdag (Deň prímeria).


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.