Postavenie rôznych druhov živočíchov sa v jednotlivých spoločnostiach výrazne líši. Kým v jednej krajine je nejaký zvierací druh užitočný, niekde inde je považovaný za škodcu. Kým v jednej krajine je zvieratko považované za domáceho miláčika, niekde inde je obľúbenou lahôdkou. Sú štáty, kde morské prasiatko môže skončiť na tanieri.
Šokujúce video
Na sociálnych sieťach sa znova vynorilo video z roku 2023. Vidíme na ňom mraziaci box v supermarkete, kde sa však nachádza možno troška prekvapujúci produkt. Na obale sa nachádza morské prasiatko a nápis cuy. Pri priblížení môžeme prečítať, že skutočne ide o mrazené morské prasiatko, ako je uvedené v angličtine a v španielčine. Cez priehľadný obal je vidieť siluetu zamrazeného tela živočícha.
Video zrejme vzniklo v USA a mrazený cuy, ako nazývajú morské prasiatko v latinskoamerických krajinách, je produkt dovezený z Ekvádoru. Znalci vlajok štátov si určite všimnú, že okolo obrázku morčaťa sa hrdo vinie ekvádorská trikolóra.
Keď si na TikToku dáme do vyhľadávania cuy, uvidíme zaujímavú vec. Asi polovica výsledkov sú roztomilé videá s morčiatkami, druhá polovica sú videá o tom, ako niekto morské prasiatka pečie na grile. Ich konzumácia zrejme skutočne nie je okrajovou záležitosťou.
Andská špecialita
Jedenie morských prasiatok je súčasťou tradičnej kultúry obyvateľov andského regiónu. Kým v dávnej minulosti išlo o pokrm, ktorý mal predovšetkým ceremoniálnu funkciu, v uplynulých desaťročiach sa morčatá stali všeobecne rozšíreným a bežným zdrojom potravy. V súčasnosti sa trend rozšíril aj mimo regiónu Ánd a čoraz viac ľudí konzumuje morčatá napríklad aj v USA, čo dokazuje video vyššie. Morčatá sa zvyknú jesť aj v iných častiach Južnej Ameriky.

Pravda je taká, že morča, aké poznáme z obchodov s domácimi zvieratami bolo v Andách domestikované ako zdroj potravy už 5000 rokov p. n. l. V Brazílii sa pre zmenu jedáva preá, teda divoké morča. Ako sa teda pripravuje jedlo z mäsa morského prasiatka?
Morské prasiatko sa väčšinou v celku pečie na grile alebo vypráža. Na tradičných tržniciach sú predajcovia, ktorí grilujú priamo na ulici morčatá určené na okamžitú konzumáciu. Drobné morča nemá na sebe veľa mäsa. Preto sa zvyčajne konzumuje spôsobom, že jedno morča predstavuje porciu pre jedného človeka. Ľudia chuť morského prasiatka najčastejšie prirovnávajú ku kuraťu.
Zvierací kamoši na tom nie sú o nič lepšie
Podobne ako morské prasiatko sú na tom aj ďalšie menšie cicavce pochádzajúce z Južnej Ameriky. V tomto regióne sa bežne konzumuje aj kapybara. Kapybary sú vo viacerých štátoch latinskej Ameriky chované pre mäso, niekde však prevláda presvedčenie, že ide o jedlo pre „vidlákov“, a ľudia na úrovni kapybary nejedia.

Nutria je ďalší drobný cicavec z Južnej Ameriky, ktorý sa jedáva. Chov nutrií bol rozšírený do rôznych častí sveta pre ich kožušiny. Vyhodiť mäso zo za*itých zvierat by bola škoda a preto sa konzumujú aj nutrie. V rôznych regiónoch sveta (aj na Slovensku) predstavujú nutrie invázny druh narušujúci miestny ekosystém.

Vo viacerých štátoch USA sa úrady v súčasnosti snažia s inváziou nutrií bojovať prostredníctvom výzvy občanom, nech ich sami lovia a jedia. Poukazujú pri tom na fakt, že mäso z nutrie je menej tučné ako hovädzie. Chuť nutrie pri tom prirovnávajú ku králikovi či k moriakovi.
Americký vedec Matt Miller, ktorý skúma ekologický dopad konzumácie mäsa, tvrdí, že drobné živočíchy ako sú tieto, predstavujú zelenšiu alternatívu ku konzumácii hovädzieho. Priemysel s hovädzím mäsom spotrebuje obrovské množstvo vody a zanecháva za sebou výraznú stopu v podobe oxidu uhličitého. Navyše ho často sprevádza vyklčovanie lesov.
Matematicky povedané, morčatá sú pri premieňaní rastlinnej stravy na mäso dvakrát tak efektívne ako kravy. Sú nenáročné na chov a množia sa raketovou rýchlosťou.