Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.6.2025
sk
Paulína
, Paula, Pavla
cz
Pavla

Vedci skúmali nealkoholické pivo. Neprekračuj túto dávku, inak riskuješ problémy so zdravím

Aj nealko pivo môže škodiť.


Nová štúdia odhalila prekvapivé zdravotné riziká spojené s pravidelnou konzumáciou nealkoholického piva. Výskum realizovaný medzinárodným tímom odborníkov prináša dôležité zistenia pre milovníkov tohto čoraz populárnejšieho nápoja.

Ako informuje portál Koktejl, hoci sa nealkoholické pivo v posledných rokoch teší rastúcej obľube ako zdravšia alternatíva k alkoholickým nápojom, vedci odporúčajú obmedziť jeho konzumáciu na maximálne jednu fľašu denne.

Neočakávané zdravotné dôsledky

Medzinárodný výskumný tím z Nemecka a USA skúmal vplyv pravidelnej konzumácie nealkoholického piva na zdravie. Do štúdie zapojili 44 zdravých mladých mužov, ktorí počas štyroch týždňov denne konzumovali buď dve fľaše nealkoholického piva (330 ml) alebo obyčajnú vodu.

Výsledky publikované v odbornom časopise Nutrients ukázali, že pitie dvoch nealkoholických pív denne viedlo k zvýšeniu hladiny cukru a inzulínu v krvi. To predstavuje varovné signály možného rozvoja cukrovky 2. typu. Okrem toho sa u niektorých účastníkov prejavilo aj zvýšenie hladiny škodlivého cholesterolu a triglyceridov. Tie sú spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení.

Shutterstock

Rozdiely medzi druhmi nealkoholického piva

Zaujímavým zistením štúdie je, že nie všetky druhy nealkoholických pív majú rovnaký vplyv na zdravie. Najväčšie zdravotné riziká predstavujú pšeničné a ochutené nealkoholické pivá, ktoré často obsahujú pridané sladidlá alebo ovocné sirupy.

„Nealkoholické pivo sa čoraz viac konzumuje ako alternatíva k alkoholickým nápojom. Prínosy a riziká však zatiaľ nie sú dobre známe. Zistili sme, že má nepriaznivý vplyv na metabolizmus, najmä kvôli obsahu kalórií a cukru,“ uvádzajú autori štúdie.

Odborníci upozorňujú, že pravidelná konzumácia týchto nápojov predstavuje v podstate príjem roztoku jednoduchých sacharidov. Ten môže dlhodobo zvyšovať riziko cukrovky a ochorení obehového systému. Svetlé ležiaky typu Pilsner s odstráneným alkoholom alebo s obsahom do 0,5 % mali v porovnaní s ostatnými druhmi menej výrazný negatívny účinok.

Mohlo by ťa zaujímať:

Párky si pripravuješ zrejme celý život zle. Tvojmu telu to vôbec neprospieva


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.