Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.6.2025
sk
Ladislav
, Ladislava
cz
Ladislav, Ladislava

Túto kávu pije množstvo Slovákov. Odborníci bijú na poplach, obsahuje toxíny a môže poškodiť zrak

Pozor na tento druh kávy.


Vedci odhadujú, že približne 200 miliónov ľudí na celom svete žije s vekom podmienenou degeneráciou makuly (VPDM) – ochorením oka, ktoré ovplyvňuje centrálnu časť videnia a spôsobuje rozmazanosť či ďalšie zrakové problémy.

VPDM je hlavnou príčinou straty zraku u starších ľudí vo vyspelých krajinách,“ uviedla doktorka Siwei Liu z oddelenia oftalmológie nemocnice Shiyan Taihe na Univerzite medicíny v Hubei v Číne pre Medical News Today. Liu je hlavnou autorkou novej štúdie publikovanej v časopise Food Science & Nutrition, podľa ktorej kombinácia genetiky a pitia instantnej kávy môže zvyšovať riziko rozvoja suchej formy VPDM.

„Keďže v súčasnosti neexistuje liek, je kľúčové identifikovať nové ovplyvniteľné faktory, ktoré môžu spomaliť progresiu choroby, zachovať zrak a zlepšiť kvalitu života pacientov,“ dodala Liu.

Vedci v tejto štúdii najprv analyzovali údaje o konzumácii kávy u viac než 500 000 účastníkov z databázy UK Biobank. Účastníkov rozdelili podľa preferencie na tých, ktorí pili bezkofeínovú, mletú a instantnú kávu. Zároveň získali údaje o výskyte suchej aj mokrej VPDM u ľudí starších ako 50 rokov z databázy Finngen GWAS.

Instantná káva zvyšuje riziko rozvoja ochorenia

„Káva patrí medzi najrozšírenejšie nápoje na svete a je bohatá na polyfenoly a antioxidanty, ktoré môžu mať neuroprotektívne účinky,“ vysvetlila Liu. „Zároveň rastú dôkazy o tom, že genetika ovplyvňuje aj naše stravovacie preferencie. Skúmanie genetickej predispozície k pitiu kávy a jej súvislosti s rizikom VPDM môže pomôcť odhaliť prípadné kauzálne väzby medzi stravou a ochoreniami očí,“ vysvetlila autorka štúdie.

Shutterstock

Vedci na konci štúdie identifikovali prepojenie medzi genetickou predispozíciou k pitiu instantnej kávy a rizikom vzniku suchej VPDM. Zistili, že u ľudí so sklonom k pitiu instantnej kávy je riziko rozvoja suchej formy VPDM približne sedemnásobne vyššie v porovnaní s inými typmi kávy.

Nebezpečné kontaminanty

„Toto genetické prepojenie naznačuje, že medzi preferenciou instantnej kávy a rizikom VPDM môžu existovať spoločné biologické dráhy či metabolické mechanizmy,“ povedala Liu.

Samotná kávová zrnková surovina nie je hlavným vinníkom zdravotných rizík, píše portál Startitup. Podľa záverov štúdie problém vzniká až počas technologického spracovania, konkrétne pri výrobe instantnej kávy. Výrobný proces zahŕňa vystavenie kávy extrémnemu teplu, čo vedie k tvorbe potenciálne škodlivých zlúčenín, ako je napríklad akrylamid či oxidované lipidy. Tieto látky môžu podľa odborníkov negatívne vplývať na zdravie očí – predovšetkým na sietnicu –, a to prostredníctvom oxidačného stresu a zápalových reakcií.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila akrylamid medzi nebezpečné kontaminanty. Ide o látku, ktorá môže mať karcinogénne a neurotoxické účinky. Je známe, že jeho hladiny dramaticky rastú pri tepelnej úprave potravín.

Mohlo by ťa zaujímať:

Cena obľúbeného nápoja Slovákov dramaticky porastie. Toto je dôvod, prečo bude tvoja peňaženka trpieť


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.