Túto potravinu má v chladničke takmer každý Slovák. To, čo o nej zistili vedci, ťa znechutí

Milovníci tejto potraviny sa nepotešia...


Vedci z Írska priniesli alarmujúce výsledky týkajúce sa kontaminácie mikroplastmi v mliečnych výrobkoch. Najnovšie štúdie odhalili, že syry obsahujú tisíce plastových častíc na kilogram, čo prekvapilo aj samotných výskumníkov.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Závažná prítomnosť mikroplastov

Ako informuje portál Koktejl, podľa výskumu vedcov z University College Dublin a University of Padova sa v zrelých syroch, ktoré zrejú dlhšie ako štyri mesiace, našlo v priemere 1857 častíc mikroplastov na kilogram.

Tieto častice sú prevažne tvorené polymérmi, akými sú PET, polyetylén a polypropylén. Čerstvé syry obsahujú 1280 častíc na kilogram, samotné mlieko „iba“ 350 častíc na kilogram. Tieto čísla sú zarážajúce najmä v porovnaní s balenou vodou, ktorá obsahuje približne 45-krát menej mikroplastov.

Zdroj kontaminácie a zdravotné riziká

Vedci identifikovali niekoľko možných zdrojov kontaminácie mikroplastmi. Syntetické textílie, ochranné pracovné odevy a filtračné systémy môžu prispievať k prítomnosti mikroplastov v mliečnych výrobkoch.

Väčšie plastové fragmenty môžu pochádzať z rozpadu plastových obalov, ktoré sa používajú pri spracovaní a uchovávaní potravín. Hlavné obavy však vzbudzuje možná kontaminácia už v surovom mlieku, kde sa našlo 190 častíc mikroplastov na liter.

Túto potravinu má v chladničke takmer každý Slovák. To, čo o nej zistili vedci, ťa znechutí
Shutterstock
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Dopady týchto látok na ľudské zdravie sú zatiaľ nedostatočne preskúmané, avšak vedci upozorňujú na potenciálne vážne riziká. Plasty totiž obsahujú chemikálie, ktoré môžu byť toxické alebo karcinogénne. U hlodavcov sa pri vysokých dávkach mikroplastov zaznamenalo poškodenie orgánov, vrátane čriev, pľúc a pečene.

Autori štúdie zdôrazňujú, že vzhľadom na rozsiahle využitie plastov v mliečnom priemysle je nevyhnutné pochopiť cesty, ktorými sa mikroplasty dostávajú do potravín. Iba tak je možné zabezpečiť bezpečnosť potravín a posúdiť zdravotné riziká pre konzumentov.

Výzva pre budúcnosť

Tieto nové zistenia by mali byť jasným signálom pre výrobcov a spotrebiteľov. Zníženie plastového znečistenia v potravinovom reťazci je nevyhnutné. Včasné opatrenia môžu pomôcť chrániť zdravie spotrebiteľov a minimalizovať nežiaduce dôsledky na ekosystémy.

Vedci dúfajú, že ďalší výskum prispeje k lepšiemu pochopeniu a nakoniec k odstráneniu tejto kontaminácie z našich potravín.

Mohlo by ťa zaujímať:

Ceny potravín rastú, hoci DPH klesla. Slováci platia za vajcia, ako by boli z čistého zlata


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné