Zdroj: ©Shutterstock

Torta, kyslá kapusta a zemiaky. Toto sú obľúbené jedlá veľkých historických osobností

Na Charlesa Darwina si radšej dávali všetci pozor.

Už dávno pradávno sme ti na EMEFKA priniesli článok, v ktorom sme sa pozreli na obľúbené jedlá veľkých svetových diktátorov. Tentokrát však zájdeme na druhú stranu spektra a predstavíme ti obľúbené jedlo nejednej známej osobnosti, ktorá prispela do sveta niečím pozitívnym.

Na tomto zozname nájdeš známych umelcov, politikov, ale aj jedného vedca s menom Charles Darwin. Ten si za svojho života doprial mnoho filozofovania, ale aj experimentovania s chuťami. Čokoľvek mu na expedícii padlo do úst, bola veľká šanca na to, že to ochutná.

Andy Warhol – Torta

Princ pop-artu Andy Warhol vytvoril sériu kresieb s názvom Love is a Pink Cake – a zjavne to nebola len metafora. Warhol totiž skutočne miloval torty a vôbec všetko sladké. Portál Lovefood píše, že sám Warhol raz povedal: „Všetko, čo naozaj chcem, je cukor.“

Keď si však robil tortu sám, jeho „recept“ by na narodeninovej oslave či svadobných raňajkách veľa parády nenarobil. Podľa kunsthistorika a kurátora Boba Nickasa Warholova predstava prípravy torty spočívala v tom, že medzi dva krajce chleba jednoducho vložil čokoládovú tyčinku. Jednoduché, efektívne.

Shutterstock

Mark Twain – Ustrice

Legendárny americký spisovateľ Mark Twain, autor klasík ako Dobrodružstvá Toma Sawyera či Dobrodružstvá Huckleberryho Finna, mal slabosť pre ustrice. Jedával ich často a vo veľkých množstvách, pričom uprednostňoval čerstvé kúsky podávané na ľade s citrónom alebo jemnou omáčkou.

Web Tastingtable píše, že v 19. storočí boli ustrice v USA dostupné a cenovo nenáročné, takže si ich Twain doprial takmer kedykoľvek – doma aj počas svojich ciest.

Shutterstock

Wolfgang Amadeus Mozart – Klobásky a kyslá kapusta

Portál Yahoo píše, že hudobný génius Wolfgang Amadeus Mozart mal okrem talentu na komponovanie aj jasné kulinárske preferencie. Medzi jeho obľúbené jedlá patrila kyslá kapusta, ktorú si vychutnával najmä s pečeným mäsom alebo klobásou. V 18. storočí bola kapusta nielen tradičnou súčasťou rakúskej kuchyne, ale aj praktickým zdrojom vitamínu C, vďaka čomu si ju ľudia cenili najmä počas zimných mesiacov.

Mozart mal rád jednoduché, domácke chute a kyslá kapusta mu údajne pripomínala detstvo vo Viedni a Salzburgu. Dobové listy a spomienky jeho súčasníkov prezrádzajú, že k tejto skromnej, no výraznej prílohe sa vracal opakovane, aj keď už pôsobil na honosných dvoroch Európy.

Shutterstock

Kráľovná Viktória – Zemiaky

Anglická kráľovná Viktória, ktorá nastúpila na trón v roku 1837, podľa spomienok z kráľovskej domácnosti „priznávala veľkú slabosť pre zemiaky“, ktoré jej pripravovali v akejkoľvek podobe. Varené, pečené, v polievkach či kašiach. Jej bohaté raňajky často tvorili jahňacie kotlety s kašou alebo klobásky so zemiakmi. Web Tastingtable píše, že jedným z jej obľúbených jedál bola nemecká kartoffelsuppe – krémová zemiaková polievka.

Zemiaky, ktoré kedysi boli považované za jedlo pre chudobných, sa za Viktóriinej vlády stali bežnou súčasťou vyššej kuchyne. Napriek tomu, že kráľovná bola občas kritizovaná za svoju nečinnosť počas Írskeho hladomoru, jej kuchárske preferencie prezrádzajú skôr pohodový a osobný rozmer jej života – lásku k jednoduchým, výživným jedlám, ku ktorým jednoznačne patrili zemiaky vo všetkých podobách.

Shutterstock
jedlo, fail, fotografie, stravovacie návyky

Mohlo by ťa zaujímať:

18 trestných činov napáchaných na jedle, ktoré by rozhodne nemali ostať nepotrestané

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné