Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 28.3.2024
sk
Soňa
cz
Soňa
, Sonja, Sonia
Zdroj: ©Shutterstock

Knižné Vianoce: Tieto tituly potešia pod stromčekom každú milovníčku kníh

Týchto 15 kníh poteší každú ženu, ktorá rada číta.

Vianoce sa blížia závratnou rýchlosťou – už len párkrát sa vyspíš a budeš si môcť rozbaliť darčeky pod stromčekom a následne si užívať vianočnú pohodu. Predtým sa ale uisti, že máš prichystané prekvapenie pre každého, a venuj malú chvíľku aj baleniu – rozbaľovanie je predsa tá najlepšia časť.

V prípade, že s darčekmi ešte nie si stopercentne hotový, prinášame ti záchranu v podobe malej inšpirácie na knihy, ktorými môžeš potešiť mamu, babku, kamarátku, kolegyňu, priateľku – každú ženu v tvojom okolí. Inteligentní ľudia predsa čítajú knihy a radi ich aj dostávajú.

Tipy na knihy pre milovníčky romantiky:

Ruth Kvarnström-Jones – Zimné kúzlo s vôňou škorice

Každú milovníčku presladených romantických príbehov, ktorej sa páčila kniha Pekáreň s vôňou škorice od autorky Ruth Kvarnström-Jones, potešíš jej pokračovaním – novinkou Zimné kúzlo s vôňou škorice.

Do Halleholmu, malebného pobrežného mestečka na štokholmskom súostroví, prichádza rozprávková zima s krásnou predvianočnou atmosférou. Lovisa Lindegrenová nikdy nebola šťastnejšia: plánuje vianočné prekvapenie v pekárni s vôňou škorice a život s Axelom je sladký ako jej škoricové slimáky.

Lovisu však stále prenasledujú spomienky na liečbu rakoviny a smrť jej sestry Cecilie. Keď Axelova matka Désirée ochorie, vo vzťahu Lovisy a Axela sa začínajú objavovať prvé vážne nedorozumenia. Keďže sú však Vianoce už takmer predo dvermi a strechy Halleholmu sú posypané mäkkým snehom, je potrebné nájsť odpovede na mnohé ťaživé otázky skôr, ako sa ich láska a s ňou aj pravá sviatočná atmosféra zrúti ako domček z karát.

Čo skrýva Lovisina najlepšia priateľka Rebecca? A dokáže Lovisa konečne prekonať Ceciliinu smrť a pohnúť sa dopredu spolu s Axelom?

Knihu Zimné kúzlo s vôňou škorice si teraz môžeš kúpiť s 20 % zľavou
Grada
Emily Stone – Navždy v decembri

Ďalším príbehom, pomocou ktorého zaboduješ u každej milovníčky romantiky, je kniha Navždy v decembri od Emily Stone.

Každý rok v decembri posiela Josie list rodičom, ktorých stratila v jednu vianočnú noc pred mnohými rokmi. Píše doň vždy rovnaké slová: Navždy mi budete chýbať. Tento rok jej však pravidelnú cestu k poštovej schránke prekazí sympatický Max, ktorý plánoval tráviť sviatky s rodičmi v New Yorku, no všetky lety zrušili. Aby neboli na vianočné sviatky sami, Josie a Max sa dohodnú, že ich strávia spolu a poriadne si ich užijú.

Korčuľovanie sa na ľade, varené víno, nakupovanie darčekov aj bozk pod imelom. Josie verí, že je to len začiatok niečoho špeciálneho… Lenže Max zrazu bez rozlúčky zmizne a Josie nezanechá žiadnu možnosť, ako ho kontaktovať. Na to, čo urobil, má síce závažný dôvod, no ani on nevie na Josie zabudnúť. Napriek presvedčeniu, že sa už nikdy nestretnú, osud ich cesty znova spojí… A nielen raz…

Knihu Navždy v decembri si teraz môžeš kúpiť s 20 % zľavou
Grada
Nicholas Sparks – Zápisník jednej lásky

Nepochybujeme, že väčšina romantických duší má príbehy Nicholasa Sparksa už dávno prečítané, pokiaľ ale chceš staviť na istotu, knihou Zápisník jednej lásky určite nič nepokazíš.

Noah Calhoun rozpráva príbeh lásky svojej ťažko chorej manželke, ktorá stráca pamäť. Číta ho z denníka, ktorý si viedol v čase ich mladosti. Noah stretol Allie už ako 16-ročný, prežil s ňou krásne leto a miloval ju väčšmi než ostatné. Vojna a spoločenské predsudky milencov vtedy rozdelili.

Keď sa po rokoch Allie vracia, je zasnúbená a má sa vydávať, ale chce si ujasniť city k obidvom mužom. Tak ako skladačka vnútri inej skladačky sa príbeh tejto dvojice vlastne iba začína. Napokon prežijú spolu dlhé roky a ich manželstvo je prežiarené vrúcnym vzťahom a vzácnou krásou.

Ria Veresová / EMEFKA

Tipy na knihy pre milovníčky histórie:

Alka Joshi – Umelkyňa s henou

Ohromujúci príbeh z pera autorky Alka JoshiUmelkyňa s henou – približuje vytrvalú snahu ženy žiť slobodný a naplnený život v spoločnosti, kde na seba ustavične narážajú tradície a potreba modernizácie.

Sedemnásťročná Lakšmí unikne z dohodnutého manželstva plného násilia, opustí rodnú dedinu a sama sa vydá do ružového mesta Džajpur, kde sa venuje maľovaniu henou. Stane sa vyhľadávanou umelkyňou i dôverníčkou bohatých žien z vyššej spoločnosti. Zverujú sa jej s rôznymi tajomstvami, ale ona si tie svoje prezieravo stráži.

Lakšmí, povestná svojimi jedinečnými kresbami a múdrymi radami, tvrdo pracuje, aby si splnila sen a dosiahla nezávislosť. Vyhýba sa neprajníckym klebetám, ktoré by jej mohli zničiť dobrú povesť a kariéru. Jedného dňa však nečakane znova stojí tvárou v tvár manželovi – po dlhých rokoch ju vyhľadal spolu s jej temperamentnou mladšou sestrou, o ktorej Lakšmí nič netušila.

Jej starostlivo vybudovaný život sa ocitne v ohrození, ale Lakšmí sa nevzdáva. Začne väčšmi využívať svoje liečiteľské schopnosti a dávať nádej tým, ktorí to potrebujú.

Knihu Umelkyňa s henou si môžeš objednať tu
Tatran

Mohlo by ťa zaujímať:

8 tipov na darčeky pre ženy, vďaka ktorým budeš ten najlepší Ježiško

Zora Mintalová Zubercová – Ako sme kedysi žili

Čitateľky, ktoré sa zaujímajú o históriu, určite poteší publikácia Ako sme kedysi žili od etnografky Zory Mintalovej Zubercovej, vďaka ktorej môžu nahliadnuť do minulosti a života svojich predkov.

Kniha Ako sme kedysi žili vznikla v spolupráci s dizajnérom, fotografom a ilustrátorom Vladimírom Holinom, takže obrazová časť knihy je rovnako príťažlivá ako textová. Kniha približuje život v minulých storočiach prostredníctvom približne 300 farebných fotografií, ktoré vznikli vo viacerých slovenských skanzenoch.

Čitatelia tak môžu vojsť do dediny či mestečka, vstúpiť do usadlostí, dvorov a domov rôznych vrstiev obyvateľstva. Spoznajú domček bezzemka, obecného sluhu, pastiera i chovateľa oviec, usadlosti malých a stredných roľníkov, hospodárstva bohatých gazdov, dom vinohradníka, dielne remeselníkov, dom richtára, kúrie zemanov aj sídlo strednej šľachty.

Knihu dopĺňajú čierno-biele fotografie zaniknutých prác na poli, v hospodárstve či domácnosti, zachytávajúce aj hodnovernú atmosféru. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Knihu Ako sme kedysi žili si môžeš objednať tu
Slovart
Evie Dunmore – Rebelky z Oxfordu

Keď hľadáš pod stromček príbeh o zakázanej láske a spaľujúcej vášni, ktorú nedokážu spútať ani zväzujúce konvencie a prísna etiketa, kniha Rebelky z Oxfordu od Evie Dunmore bude určite správnou voľbou.

Anglicko 1879. Svetoznáma univerzita v Oxforde otvára prvé kolégiá pre ženy a Annabelle Archerová sa chopí šance na lepší život. Štúdium si môže dovoliť len vďaka politickému štipendiu, no na revanš musí aktívne podporovať hnutie sufražetiek, ktoré chce presadiť volebné právo žien.

Sebastian Devereux pochádza z jednej z najstarších rodín v britskej monarchii. Je si vedomý svojho poslania i záväzkov a hľadá ženu, ktorá by sa mu vyrovnala postavením aj šarmom. Keď si cestu do jeho domu, ba čo je horšie, i do jeho srdca, nájde neurodzená, no mimoriadne inteligentná, odvážna a krásna Annabelle, otrasie to základmi celého jeho života.

Jeden škandál síce už prežil, ale ďalší by mohol znamenať jeho koniec. Nielenže by mu hrozil posmech, no prišiel by aj o politické postavenie a zničil by prastarú rodovú líniu. Bude ochotný riskovať svoje celoživotné úsilie pre obyčajnú vidiečanku? A dokáže nerovná láska Annabelle a Sebastiana prekonať takú veľkú prekážku, akou sú spoločenské rozdiely?

Knihu Rebelky z Oxfordu si teraz môžeš kúpiť s 20 % zľavou
Grada

Tipy na knihy pre milovníčky napätia:

Ashley Audrain – Druhá tvár

Prenikavá a hlboko pôsobivá psychologická dráma Druhá tvár od Ashley Audrain je napísaná brilantným štýlom, veľmi presvedčivo a vierohodne.

Violet je vytúžené dieťa mladého manželského páru. Blythe túži byť láskavou a milujúcou matkou, ktorá jej samej celý život tak veľmi chýbala. No len čo jej vložia novorodené dieťatko do náručia, zmocní sa jej pocit, že niečo nie je v poriadku. Čím je dievčatko väčšie, tým viac v matke narastá strach pred malou Violet a jej nepriateľským správaním, ktoré si nevie vysvetliť.

Žeby si to všetko len nahovárala, alebo je dievčatko naozaj prefíkané a zlé? Manžel Fox dcérku z celého srdca ľúbi, preto pozoruje svoju ženu s rastúcou nedôverou. Zdá sa mu, že sa o dieťa málo zaujíma a nedostatočne stará. Jedného dňa však na celú rodinu doľahne obrovské nešťastie – a Blythe sa musí postaviť pravde zoči-voči.

Knihu Druhá tvár si môžeš objednať tu

Tatran
Paula Hawkins – Pomalý oheň

Priaznivcom titulov Dievča vo vlaku a Do vody nesmie doma chýbať ani najnovšia kniha od autorky Pauly Hawkins – napínavý príbeh o klamstve a pomste Pomalý oheň.

Tri ženy a jedna brutálna vražda. Telo zavraždeného mladého muža na obytnom člne v Londýne vyvoláva mnohé otázky. Laura strávila s mladíkom iba jednu noc, no po boku obete ju videli poslednú. Zvedavá suseda Miriam z vlastnej skúsenosti vie, ako ľahko sa človek ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a že krv na šatách nutne neusvedčuje vraha.

Carla ešte vždy oplakáva smrť jedného člena rodiny, keď sa dozvie o vražde druhého – svojho synovca. Všetky tri ženy v sebe z rozličných dôvodov dusia pocit trpkosti za krivdy, ktoré ich postretli v minulosti, a hoci si to neuvedomujú, túžia ich napraviť.

Knihu Pomalý oheň si môžeš objednať tu

Slovart
Laura Dave – Posledná vec, čo mi povedal

Dlhé zimné večery si milovníčky napätia môžu spestriť aj rodinnou drámou Posledná vec, čo mi povedal od autorky Laury Dave, podľa ktorej natáča Reese Witherspoon seriál.

Prv než Owen Michaels zmizne, stihne ešte poslať svojej novej manželke Hannah správu: Ochráň ju! Hannah presne vie, koho má ochrániť: jeho šestnásťročnú dcéru Bailey, ktorá ako dieťa tragicky prišla o mamu.

Bailey si však so svojou macochou vôbec nerozumie. Lenže keď Hannine čoraz zúfalejšie telefonáty Owenovi zostávajú bez odpovede, jeho šéfa zatknú za podvody a ju začne vypočúvať polícia, uvedomí si, že jej manžel nie je tým, za koho sa vydával.

A že Bailey možno drží v ruke kľúč k odhaleniu Owenovej identity. Spoločne sa vydajú na cestu, aby odkryli pravdu. Keď však začnú skladať dieliky Owenovej minulosti, rýchlo prídu na to, že ich životy už nikdy nebudú také, ako predtým…

Knihu Posledná vec, čo mi povedal si môžeš objednať tu

Tatran

Mohlo by ťa zaujímať:

Knižné Vianoce: Tieto tituly potešia pod stromčekom každé dieťa

Silvia Moreno-Garcia – Mexická gotika

V prípade, že poznáš niekoho, kto túži po poriadnej dávke napätia a tajomna, daruj pod stromček knihu Mexická gotika, ktorú napísala Silvia Moreno-Garcia.

Mladučká Noemí, dcéra z bohatej rodiny, si naplno vychutnáva život plný zábavy a nevinného flirtovania. Jedného dňa však neočakávane dostane záhadný list s prosbou o pomoc od svojej milovanej sesternice Cataliny. A tak sa vydáva na cestu do osamoteného sídla na vzdialenom mexickom vidieku, ktorý pripomína atmosférou skôr hmlisté Anglicko než horúce Mexiko.

Catalinina nová rodina Noemí od začiatku prijíma veľmi rozpačito. Sesternicin manžel je príťažlivý, no súčasne chladný. Jeho otec je typický patriarcha, fanúšik eugeniky, a Catalinu zasa prenasleduje zvláštne šialenstvo. Noemí sa snaží svojej sesternici pomôcť, no sama sa pritom nebadane prepadá čoraz hlbšie do tajomstiev a histórie plnej násilia a šialenstva.

Zhypnotizovanej a paralyzovanej desivým, no zvodným svetom tajuplného sídla Noemí zostáva jediné – požiadať o pomoc najmladšieho syna tejto skazenej rodiny. On jediný jej môže pomôcť vyviaznuť zo záhadného domu, ktorý nie je ani zďaleka také ľahké opustiť, ako si pôvodne myslela.

Knihu Mexická gotika si teraz môžeš kúpiť s 20 % zľavou

Grada

Tipy na knihy pre milovníčky fantasy:

Veronica Roth – Vyvolení

Všetky milovníčky Divergencie potešíš ďalšou sľubne vyzerajúcou knihou od autorky Veronicy Roth – novinkou Vyvolení.

Keď svet zachránili prvý raz, stali sa hrdinami. Druhý pokus ich však môže stáť život. Pred desiatimi rokmi si proroctvo vyvolilo piatich obyčajných tínedžerov, aby porazili mocného nositeľa skazy a chaosuTemného, ktorý zrovnával mestá so zemou a tisíce ľudí pripravoval o život. Vyvolení, ako tínedžerom všetci hovorili, obetovali všetko pre to, aby ho zničili. Po páde Temného sa svet pomaly vracia do normálu. Pre každého okrem nich.

Veď čo majú robiť najslávnejší ľudia na planéte, ktorí sa celú mladosť učili iba o nadprirodzenom boji s ničivou silou a svoj životný cieľ už dávno naplnili? Zo všetkých piatich sa najťažšie adaptuje Sloane. Každý z toho viní posttraumatickú stresovú poruchu a jej výbušnú povahu, no nik netuší, aké tajomstvá pred nimi ukrýva. Tajomstvá, ktoré ju väznia v minulosti a postupne vzďaľujú od jediných štyroch ľudí na svete, ktorí jej rozumejú.

Knihu Vyvolení si môžeš objednať tu

Slovart
Ben Aaronovitch – Rieky Londýna

Hľadáš detektívku v duchu Harryho Pottera a jedinečné fantasy? To všetko nájdeš v knihe Rieky Londýna, ktorú napísal Ben Aaronovitch.

Keď sa Peter Grant zamestnal u londýnskych strážcov zákona, netušil, že v britskej polícii existuje akési zvláštne oddelenie mágie a nadprirodzených javov. Po nečakanom stretnutí s duchom sa však stane prvým učňom inšpektora Nightingala, jediného predstaviteľa tohto zvláštneho útvaru.

A ešte ako zelenáč musí nielenže riešiť dva zdanlivo nesúvisiace zločiny a zistiť, čo robí z obyčajných ľudí krutých zabijakov, ale okrem toho aj sprostredkovať mier medzi dvoma bohmi rieky Temže, ktorí sú na vojnovej nohe.

Knihu Rieky Londýna si môžeš objednať tu

Slovart

Tipy na knihy pre milovníčky spoločenských románov:

Lauren Fox – Pošli po mňa

Všetky milovníčky hlbokých príbehov potešíš knihou Pošli po mňa od Lauren Fox – príbehom plným bolesti a nehy, ktorým sa ako červená niť vinie sila lásky, túžby a veľkej rodinnej súdržnosti.

Mladá Annelise pracuje v obľúbenej pekárni v nemeckom mestečku Feldenheim, ktorá patrí jej rodičom, a sníva o šťastnej budúcnosti. V krajine sa dostáva k moci fašizmus, protižidovské nálady rastú, no Annelise a jej rodina neveria, že by sa ich to mohlo dotknúť. Dúfajú, že to pominie a život v mestečku, kde ľudia rozličných vierovyznaní odjakživa dobre vychádzali, sa vráti do starých koľají. Annelise sa zaľúbi, vydá a porodí dcérku.

Nebezpečenstvo je však čoraz bližšie – ktosi im hodí do okna kus tehly, priatelia s nimi prerušia kontakty, verní zákazníci prestanú v pekárni nakupovať. Mladej rodinke sa, našťastie, podarí ujsť do Ameriky, no musia odísť bez Annelisiných rodičov, ktorých budúcnosť a najmä bezpečnosť sú veľmi neisté.

O dve generácie neskôr sa stretneme v meste na americkom Stredozápade s Annelisinou vnučkou Clare. Náhodou objavila listy svojej prastarej matky, ktoré im písala z Nemecka, a vďaka nim pochopí, akú obeť musela priniesť jej rodina. Sloboda jedných bola vykúpená nešťastím a smrťou druhých. Teraz sa kruh obety a vykúpenia uzatvára.

Knihu Pošli po mňa si môžeš objednať tu

Tatran
Marie Benedict – V tieni Einsteina

Pre všetky ambiciózne ženy, ktoré sa zaujímajú aj o vedu, odporúčame strhujúci a dojímavý román V tieni Einsteina od Marie Benedict o žene, ktorá bola nielen manželkou, ale aj spolupracovníčkou jedného z najväčších vedcov a géniov v histórii.

Mileva „Mitza“ Marićová bola odmalička iná ako ostatné dievčatá. Kým väčšina z nich videla svoju budúcnosť v domácnosti a pri deťoch, ona študovala fyziku na elitnej univerzite v Zürichu, kde napriek mnohým predsudkom bojovala o úspech v odbore, v ktorom dominovali muži. Matematika pre ňu bola vždy jednoduchšia cesta ako manželstvo.

Lenže keď sa o ňu začal zaujímať spolužiak Albert Einstein, jej svet sa otočil hore nohami. Stali sa z nich priatelia, partneri vo vede a neskôr aj rodičia a manželia. Albert Einstein svojimi veľkými teóriami spôsobil revolúciu vo vede a vo svete. Aký bol však skutočný prínos jeho prvej manželky, vynikajúcej matematičky a fyzičky, pri formulovaní teórie relativity?

Mal sa s ňou Einstein podeliť o Nobelovu cenu, ktorú mu udelili? Žiaľ, v ich rodine bolo miesto len pre jedného génia. A tak sa Mileva napriek svojmu talentu a brilantnému mysleniu stala takmer neviditeľnou v tieni svojho muža.

Albatros Media
Vi Keeland – Nevhodné správanie

A aké by boli Vianoce bez knihy s mierne šteklivým príbehom, že? Pre milovníčky tohto žánru odporúčame knihu Nevhodné správanie od overenej autorky Vi Keeland, ktorej tvorbu hltajú čitateľky každej vekovej kategórie.

Pracovný pomer ukončený s okamžitou platnosťou – pre nevhodné správanie. Neverila som vlastným očiam. Deväť rokov! Deväť prekliatych rokov som drela v jednej z najväčších amerických spoločností, a po návrate z dovolenky mi poslali výpoveď. Všetko pre jedno plážové video s kamarátkami. Podotýkam, súkromné video, natočené v čase osobného voľna.

Nie všetci to videli rovnako. Vytočená do nepríčetnosti som si otvorila fľašu vína a od srdca napísala najvyššiemu riaditeľovi, tomu milionárovi, čo si o ňom a praktikách vo firme myslím. Nečakala som, že mi odpovie. A už vôbec som nečakala, že si s pánom zazobaným začneme písať pravidelne. Nakoniec uznal, že mi krivdili, a dohliadol na to, aby som prácu dostala späť.

Lenže to nebola jediná vec, s ktorou mi chcel Grant Lexington pomôcť. V žiadnom prípade som sa nechcela zapliesť so šéfom šéfky svojho šéfa, hoci neskutočne dobre vyzeral a bol nebezpečne sebavedomý a šarmantný. Nebolo by to vhodné. Bolo by to priam nepatričné! Takmer ako video, ktoré ma do kaše dostalo. Nuž, dve chyby sa navzájom nevynulujú, no niekedy z toho môže byť dvakrát toľko zábavy.

Ikar

Mohlo by ťa zaujímať:

Knižné Vianoce: Tieto tituly potešia pod stromčekom každého milovníka kníh

Dúfame, že ti náš výber uľahčí rozhodovanie a zabezpečí ti viac času na príjemnejšie záležitosti, než je bezduché prehľadávanie ľuďmi preplnených obchodných centier.

A nezabúdaj – darovaním knihy nedávaš iba vytlačený popísaný papier, ktorý zabaví človeka na pár hodín, ale aj nezabudnuteľný čitateľský zážitok, na ktorý bude obdarovaná osoba v prípade správneho výberu ešte dlho spomínať.

Viac knižných noviniek a zaujímavostí zo sveta kníh nájdeš tu


Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.